Европейският съюз се готви да създаде ”военен Шенген”

Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване на "военен Шенген", за да улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз. Това се налага, за да се избегнат съществуващи сега административни формалности и липса на инфраструктура. Планът за действия предвижда да се определят нуждите на военния транспорт и да се проверят използваемите инфраструктури.

"Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия", обясни европейски дипломат, цитиран от медии. "Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен", добави той. "Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника".

ЕС предвижда съфинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, зависи от страните членки, отбелязва АФП.

В полза на военния Шенген говори неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа. По думите му "руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия", а военните имат нужда от "същата свобода на движение в ЕС като шофьора на тир, който превозва ябълки от Полша във Франция".

                               

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини