Простест в Кемерово иска истината за пожара

Няколко хиляди жители на сибирския град Кемерово протестират пред сградата на местната администрация, предаде руската телевизия "Дождь". Според участниците, на улицата са около 4000 души.

Скрива се истината за броя на загиналите, заяви пред телевизионния канал местния жител Игор Востриков, загубил в пожара децата, съпругата и сестра си.

Според друга жителка на Кемерово, загиналите са над 350 души. По думите й, в деня на пожара в мола са пристигнали много автобуси с деца. В три коносалона, в които тогава е имало събития, не са успели да спасят всички. Един от тях е бил затворен и там са били само деца. Другите две зали са били отворени и част от хората са успели навреме да излязат.

Междувременно Интерфакс съобщи, че на място се намират допълнителни сили на специализираните полицейски мобилни сили на Русия - ОМОН. Увеличава се числеността на силовите структури на площада на Съветите в Кемерово, където хиляди се стичат, за да изразят съболезнования към близките на загиналите в пожара на Търговско-развлекателния център "Зимна череша".

28 март за ден на национален траур в Русия за трагедията в Кемерово. 

На площада в Кемерово са разположени шест автовагона със сътрудници на ОМОН и пет линейки. По-късно пристигнаха още два автобуса с полицаи, шест микробуса и няколко десетки леки автомобила на силите на реда.

Сътрудници на Руската гвардия са разположени в няколко редици при входа на зданието на областната администрация. Протестиращите неколкократно поискаха оставката на губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев.

В града пристигна президентът на Русия Владимир Путин. Той отиде в местната морга и заяви пред жителите на града, че всички виновни за трагедията ще бъдат наказани.

Междувременно местните жители продължават да носят цветя и играчки пред импровизирания мемориал пред мола. Редица таксиметрови компании превозват хората безплатно към мястото на трагедията.

Първоначално на площада е имало около 300 души, но след това броят на митингуващите е нараснал неимоверно. В началото на площада са поставени ограждения, но после те частично са премахнати. Много от протестиращите носят със себе си детски снимки.

Хората настояват властите да разкажат истината за трагедията от 25 март 2018 г.. Мнозина не вярват, че публикуваното число на жертвите е реално. Други смятат, че след началото на пожара в Търговския център е имало малко спасители и те не са направили всичко необходимо за спасяването на хората. От време на време протестиращите скандират "Истината!" и "Оставка!".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини