Ветроходец изчезна в океана по време на най-голямото състезание

Ветроходецът Джон Фишър от отбора на Sun Hung Kai/Scallywag е в неизвестност след падане зад борда. Инцидентът е станал по време на седмия етап от най-голямото ветроходно състезание в света Volvo Ocean Race. Фишър е паднал зад борда в понеделник в 13.42 часа Гринуичко време и веднага е предприета спасителна акция.

До този момент състезателят на Sun Hung Kai/Scallywag продължава да е в неизвестност.

"Инцидентът е станал на около 1400 мили западно от нос Хорн при силни ветрове от 35 възела. В този момент температурата на водата е била около 9 градуса по Целзий. Бреговата охрана веднага е насочила морски съд, който е бил на около 400 морски мили от мястото, за да помага в търсенето на региона", съобщиха организаторите веднага след изчезването на Фишър.

Според експерти в областта с всеки изминал час шансовете на Фишър да е жив стават все по-малки заради лошото време и ниските температури на водата.

"С оглед на лошото време и ниските температури трябва да заключим, че Джон е изгубен в морето. Всички ние, замесени с организацията на състезанието, изпращаме сърдечни съболезнования на неговото семейство и отбора му. Ще направим всичко възможно да им помогнем в този тежък момент", съобщиха във вторник организаторите на Volvo Ocean Race.

Състезанието включва преход от 45 хиляди морски мили, който започна през октомври 2017 г. от испанския град Аликанте и завършва през юни в Хага. В момента участниците се намират в деветия ден от седмия етап, между Оуклънд, Нова Зеландия, и бразилския град Итажай, който е с дължина от 7500 морски мили.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини