3 °C

Проектът за реконструкция на жп линията Първомай-Свиленград е отличен с престижна награда

Проектът „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Участък Първомай-Свиленград" вчера беше отличен на церемонията „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, съобщава агенция КРОСС.

Наградите „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“ са за принос в развитието на инфраструктурата на България и са най-престижната инициатива в сектора. Те се връчват на всеки две години, а победителите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди.

Реконструкцията на участъка Първомай-Свиленград е част от мащабния проект, който направи линията Пловдив- Свиленград високоскоростна.

От материала не става ясно за какво точно е отличен проектът, който е без особен принос за развитието на Първомай и населените места, намиращи се на тази линия. В резултат на реализирането му би трябвало влаковете да се движат с много по-висока скорост, а това да помогне не само за придвижването на хора и стоки, но и да допринесе за развитието на икономиката. Вместо това Първомай е разделен с преграда, която би трябвало да ни предпазва от високоскоростните влакове. Повече от 6 години е ограничен достъпът на инвалиди, колоездачи и майки с колички от едната част на града до другата и въпреки всички усилия на местното население, решение на проблема – няма. Пътищата, използвани за реализирането на този проект, не са оправени и това може би скоро няма да стане. Построените надлези с цел да предпазят шофьорите от преминаване през линията са недовършени, а движението в Първомай остава неорганизирано.

С първа награда в категорията  „Транспортна железопътна инфраструктура" бе отличен проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив". Организатор на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е Градът Медиа Груп.

По време на събитието, беше отличен и проектът на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" - „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България-Пловдив"

Голямата награда за инфраструктурен проект на десетилетието получи Столична община за изграждането на софийското метро, което се реализира с финансиране от ОП „Транспорт" и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". Общият обем от средствата по двете оперативни програми за този проект е приблизително 1,82 млрд. лева.

Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са: „Транспортна и пътна инфраструктура", „Транспортна железопътна инфраструктура", „Енергийна инфраструктура", „Градска среда" и „Екологична инфраструктура".
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е партньор на събитието съвместно с министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  Провинциалист
  9 -2
  10:46, 22 мар 2018
  Идиотите си се награждават за идиотиите, които са успели да сътворят. Браво, хубава статия!
 • 2
  Ци
  цирк
  5 0
  11:26, 22 мар 2018
  Колкото желязо има вложено в в тази конструкция китайците щяха да направят един мост над река Марица.
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  11 -5
  11:46, 22 мар 2018
  Я жъ ти кажа точно за какво става въпрос. Яз присъствах на награждаването и тоя проект спечели в няколко категории а именно:
  1. За цялостно разрушаване на прилежащата пътна инфраструктура в град пърумай, кв. Любеново и с.караджалово
  2. За двукратно пребоядисана гара по трасето плоудиу -свиленград-истамбул и на майната си.
  3. За принос в изграждането на подлези които не подлежат на отводняване
  4. За недостъпна среда за майки и възрастни хора с двигателни затруднения
  5. Принос за утвърждаване на местни политици чрез отказ за изграждане на прокар под супер модерния железен път.
  6. Специална награда за коригиране на ландшафта в околностите на кв. Дебър и използването на материала за строеж както на линията така и на виадуктите връчена на инж. М.хубинов.
  7. Специална награда на публиката за община с най офче население през която минава модерно транспортно съоръжение.
  8. Награда за цялостен принос на кметя ангу както за утвърждаване на разбойническите практики на изпълнителя и подизпълнителите така и за тяхното развитие
 • 4
  12
  123
  7 -10
  13:33, 22 мар 2018
  Абе, плювачите, забравихте мърлявите гнусни влакове, които ви люшкаха по един час до Пловдив. Сега пътувате за 35 минути в чисти влакчета. Промишлената зона на Пловдив предлага хиляди работни места и тези първомайци, които работят там, знаят предимствата да могат да си живеят в къщата тук, а да работят там. Преди от едната страна на линията се стоеше по 30-40 минути да чакаш да се вдигне бариерата и ако работата ти е набързо от другия край - на връщане пак кибичиш и губиш време. Сега не си зависим от разписанието на влаковете. Но нали мрънкането и оплюването са национален спорт, то в тези ширини пък, направо олимпийски рекорди се постигат. Ако посетите новините на другите градове в този сайт и разгледате коментарите - такава помия няма да срещнете. А как се наричат потребяващите помия? Да - това казвам - едно от двете е!
  • Да
   Даниел
   7 0
   18:26, 22 мар 2018
   То хубаво ама какво ще кажеш за стената в Любеново? Тънка мрежа за отбиване на номера, бетон изливан както им дойде на гидици. Никаква естетика. Половината заграждение по един начин другата половина по друг. Абе безхаберие.
 • 5
  Лю
  Любеновец
  9 0
  20:57, 22 мар 2018
  Наградата е за неработещите асансьори, наводнените подлези, кривата и наистина неестетична грозна бетонна стена, разбитите пътища около проекта и усвоените средства от дадени фирми...

Хороскоп за 17.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ви предлага различни възможности. Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат, тъй като днес шансовете ви за успех са особено големи. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Ще останете очаровани от поканата, която ви отправя близък човек.
17 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не пречете на близките си да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми и предразполага към отдих. Днес по-малко съветвайте и станете по-добри. Понякога и без да искате натоварвате околните с претенции и неоснователни забележки. Освободете се от натоварващи мисли.
17 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повярвайте си и ще успеете. Денят ви предлага разнообразни срещи и ако вложите цялото си очарование имате шанса да ги направите много ползотворни. Не прекалявайте с ласкателствата и вложете повече старание в работата си.
17 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Доброто ви настроение ще проличи от сутринта, може би защото предстоят два почивни дни. По-сериозната причина за него е подобряващите се отношения с човека, който ви е на сърцето. Повечето от вас ще посрещнат предизвикателствата на работното място със знанията и добрата си подготовка.
17 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сработват се добри енергии, които ще ускорят реализирането на финансова сделка. Има предпоставки и за други придобивки от битов и личен характер. Няма да ви липсва добро настроение, а работата ще ви носи доволство. При добро желание можете да постигате разбирателство с хора, които ви правят раздразнителни.
17 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
17 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С каквото и да се захванете, вършите го с лекота при това по-добре от планираното. В личен план очаквате нещо да промени плановете ви. Ако се включите навреме, най-вероятно ще успеете да постигнете своето. Не се отказвайте пред каквито и да било трудности. Със съдействието на ваш близък ще преодолеете проблем в личен план.
17 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като доста натоварен и изпълнен с перипетии в професионален план. Възможни са недоразумения в отношенията ви с колегите и трайни конфликти. От вас зависи да ги избегнете и дори да си спечелите преимущество от напрегнатите ситуации. Ще ви се отдаде възможност да разрешите наболял семеен проблем и това най-вероятно ще стане съвсем неочаквано и за самите вас.
17 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Напрежението на работното място или в другите ви занимания ще ви направи по-съсредоточени, но не и гневни. Ще се стремите да отхвърлите повече задачи, което в края на деня ще ви се отрази на настроението, в смисъл, че ще останете доволни от свършеното. Ще спазите срокове и договорки, и ще постигнете целите си.
17 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влагате желание в работата си и това си личи по резултатите. Доволни сте от постигнатото, но това не ви прави по-малко внимателни и към околните. Ще подобрите отношението си към човек, с когото сте имали разногласия и заедно ще пристъпите към изпълнението на обща задача, която ще ви сближи.
17 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вашето добро отношение към работата ви, хората и света ще бъде добре прието и ще се толерира от съдбата. Резултатите от проекта, върху който се трудите, ще подхранят претенциите ви да сте измежду най-добрите в областта на професионалните ви занимания. Вълнуващ флирт ще ви накара да се почувствате палави и игриви.
17 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
17 яну 2020
Последни новини