9 °C

Проектът за реконструкция на жп линията Първомай-Свиленград е отличен с престижна награда

Проектът „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Участък Първомай-Свиленград" вчера беше отличен на церемонията „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, съобщава агенция КРОСС.

Наградите „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“ са за принос в развитието на инфраструктурата на България и са най-престижната инициатива в сектора. Те се връчват на всеки две години, а победителите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди.

Реконструкцията на участъка Първомай-Свиленград е част от мащабния проект, който направи линията Пловдив- Свиленград високоскоростна.

От материала не става ясно за какво точно е отличен проектът, който е без особен принос за развитието на Първомай и населените места, намиращи се на тази линия. В резултат на реализирането му би трябвало влаковете да се движат с много по-висока скорост, а това да помогне не само за придвижването на хора и стоки, но и да допринесе за развитието на икономиката. Вместо това Първомай е разделен с преграда, която би трябвало да ни предпазва от високоскоростните влакове. Повече от 6 години е ограничен достъпът на инвалиди, колоездачи и майки с колички от едната част на града до другата и въпреки всички усилия на местното население, решение на проблема – няма. Пътищата, използвани за реализирането на този проект, не са оправени и това може би скоро няма да стане. Построените надлези с цел да предпазят шофьорите от преминаване през линията са недовършени, а движението в Първомай остава неорганизирано.

С първа награда в категорията  „Транспортна железопътна инфраструктура" бе отличен проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив". Организатор на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е Градът Медиа Груп.

По време на събитието, беше отличен и проектът на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" - „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България-Пловдив"

Голямата награда за инфраструктурен проект на десетилетието получи Столична община за изграждането на софийското метро, което се реализира с финансиране от ОП „Транспорт" и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". Общият обем от средствата по двете оперативни програми за този проект е приблизително 1,82 млрд. лева.

Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са: „Транспортна и пътна инфраструктура", „Транспортна железопътна инфраструктура", „Енергийна инфраструктура", „Градска среда" и „Екологична инфраструктура".
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е партньор на събитието съвместно с министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  Провинциалист
  9 -2
  10:46, 22 мар 2018
  Идиотите си се награждават за идиотиите, които са успели да сътворят. Браво, хубава статия!
 • 2
  Ци
  цирк
  5 0
  11:26, 22 мар 2018
  Колкото желязо има вложено в в тази конструкция китайците щяха да направят един мост над река Марица.
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  11 -5
  11:46, 22 мар 2018
  Я жъ ти кажа точно за какво става въпрос. Яз присъствах на награждаването и тоя проект спечели в няколко категории а именно:
  1. За цялостно разрушаване на прилежащата пътна инфраструктура в град пърумай, кв. Любеново и с.караджалово
  2. За двукратно пребоядисана гара по трасето плоудиу -свиленград-истамбул и на майната си.
  3. За принос в изграждането на подлези които не подлежат на отводняване
  4. За недостъпна среда за майки и възрастни хора с двигателни затруднения
  5. Принос за утвърждаване на местни политици чрез отказ за изграждане на прокар под супер модерния железен път.
  6. Специална награда за коригиране на ландшафта в околностите на кв. Дебър и използването на материала за строеж както на линията така и на виадуктите връчена на инж. М.хубинов.
  7. Специална награда на публиката за община с най офче население през която минава модерно транспортно съоръжение.
  8. Награда за цялостен принос на кметя ангу както за утвърждаване на разбойническите практики на изпълнителя и подизпълнителите така и за тяхното развитие
 • 4
  12
  123
  7 -10
  13:33, 22 мар 2018
  Абе, плювачите, забравихте мърлявите гнусни влакове, които ви люшкаха по един час до Пловдив. Сега пътувате за 35 минути в чисти влакчета. Промишлената зона на Пловдив предлага хиляди работни места и тези първомайци, които работят там, знаят предимствата да могат да си живеят в къщата тук, а да работят там. Преди от едната страна на линията се стоеше по 30-40 минути да чакаш да се вдигне бариерата и ако работата ти е набързо от другия край - на връщане пак кибичиш и губиш време. Сега не си зависим от разписанието на влаковете. Но нали мрънкането и оплюването са национален спорт, то в тези ширини пък, направо олимпийски рекорди се постигат. Ако посетите новините на другите градове в този сайт и разгледате коментарите - такава помия няма да срещнете. А как се наричат потребяващите помия? Да - това казвам - едно от двете е!
  • Да
   Даниел
   7 0
   18:26, 22 мар 2018
   То хубаво ама какво ще кажеш за стената в Любеново? Тънка мрежа за отбиване на номера, бетон изливан както им дойде на гидици. Никаква естетика. Половината заграждение по един начин другата половина по друг. Абе безхаберие.
 • 5
  Лю
  Любеновец
  9 0
  20:57, 22 мар 2018
  Наградата е за неработещите асансьори, наводнените подлези, кривата и наистина неестетична грозна бетонна стена, разбитите пътища около проекта и усвоените средства от дадени фирми...

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
12 дек 2019
Последни новини