10 °C

Проектът за реконструкция на жп линията Първомай-Свиленград е отличен с престижна награда

Проектът „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Участък Първомай-Свиленград" вчера беше отличен на церемонията „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, съобщава агенция КРОСС.

Наградите „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“ са за принос в развитието на инфраструктурата на България и са най-престижната инициатива в сектора. Те се връчват на всеки две години, а победителите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди.

Реконструкцията на участъка Първомай-Свиленград е част от мащабния проект, който направи линията Пловдив- Свиленград високоскоростна.

От материала не става ясно за какво точно е отличен проектът, който е без особен принос за развитието на Първомай и населените места, намиращи се на тази линия. В резултат на реализирането му би трябвало влаковете да се движат с много по-висока скорост, а това да помогне не само за придвижването на хора и стоки, но и да допринесе за развитието на икономиката. Вместо това Първомай е разделен с преграда, която би трябвало да ни предпазва от високоскоростните влакове. Повече от 6 години е ограничен достъпът на инвалиди, колоездачи и майки с колички от едната част на града до другата и въпреки всички усилия на местното население, решение на проблема – няма. Пътищата, използвани за реализирането на този проект, не са оправени и това може би скоро няма да стане. Построените надлези с цел да предпазят шофьорите от преминаване през линията са недовършени, а движението в Първомай остава неорганизирано.

С първа награда в категорията  „Транспортна железопътна инфраструктура" бе отличен проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив". Организатор на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е Градът Медиа Груп.

По време на събитието, беше отличен и проектът на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" - „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България-Пловдив"

Голямата награда за инфраструктурен проект на десетилетието получи Столична община за изграждането на софийското метро, което се реализира с финансиране от ОП „Транспорт" и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". Общият обем от средствата по двете оперативни програми за този проект е приблизително 1,82 млрд. лева.

Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са: „Транспортна и пътна инфраструктура", „Транспортна железопътна инфраструктура", „Енергийна инфраструктура", „Градска среда" и „Екологична инфраструктура".
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е партньор на събитието съвместно с министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  Провинциалист
  9 -2
  10:46, 22 мар 2018
  Идиотите си се награждават за идиотиите, които са успели да сътворят. Браво, хубава статия!
 • 2
  Ци
  цирк
  5 0
  11:26, 22 мар 2018
  Колкото желязо има вложено в в тази конструкция китайците щяха да направят един мост над река Марица.
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  11 -5
  11:46, 22 мар 2018
  Я жъ ти кажа точно за какво става въпрос. Яз присъствах на награждаването и тоя проект спечели в няколко категории а именно:
  1. За цялостно разрушаване на прилежащата пътна инфраструктура в град пърумай, кв. Любеново и с.караджалово
  2. За двукратно пребоядисана гара по трасето плоудиу -свиленград-истамбул и на майната си.
  3. За принос в изграждането на подлези които не подлежат на отводняване
  4. За недостъпна среда за майки и възрастни хора с двигателни затруднения
  5. Принос за утвърждаване на местни политици чрез отказ за изграждане на прокар под супер модерния железен път.
  6. Специална награда за коригиране на ландшафта в околностите на кв. Дебър и използването на материала за строеж както на линията така и на виадуктите връчена на инж. М.хубинов.
  7. Специална награда на публиката за община с най офче население през която минава модерно транспортно съоръжение.
  8. Награда за цялостен принос на кметя ангу както за утвърждаване на разбойническите практики на изпълнителя и подизпълнителите така и за тяхното развитие
 • 4
  12
  123
  7 -10
  13:33, 22 мар 2018
  Абе, плювачите, забравихте мърлявите гнусни влакове, които ви люшкаха по един час до Пловдив. Сега пътувате за 35 минути в чисти влакчета. Промишлената зона на Пловдив предлага хиляди работни места и тези първомайци, които работят там, знаят предимствата да могат да си живеят в къщата тук, а да работят там. Преди от едната страна на линията се стоеше по 30-40 минути да чакаш да се вдигне бариерата и ако работата ти е набързо от другия край - на връщане пак кибичиш и губиш време. Сега не си зависим от разписанието на влаковете. Но нали мрънкането и оплюването са национален спорт, то в тези ширини пък, направо олимпийски рекорди се постигат. Ако посетите новините на другите градове в този сайт и разгледате коментарите - такава помия няма да срещнете. А как се наричат потребяващите помия? Да - това казвам - едно от двете е!
  • Да
   Даниел
   7 0
   18:26, 22 мар 2018
   То хубаво ама какво ще кажеш за стената в Любеново? Тънка мрежа за отбиване на номера, бетон изливан както им дойде на гидици. Никаква естетика. Половината заграждение по един начин другата половина по друг. Абе безхаберие.
 • 5
  Лю
  Любеновец
  9 0
  20:57, 22 мар 2018
  Наградата е за неработещите асансьори, наводнените подлези, кривата и наистина неестетична грозна бетонна стена, разбитите пътища около проекта и усвоените средства от дадени фирми...

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини