3 °C

Проектът за реконструкция на жп линията Първомай-Свиленград е отличен с престижна награда

Проектът „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Участък Първомай-Свиленград" вчера беше отличен на церемонията „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, съобщава агенция КРОСС.

Наградите „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“ са за принос в развитието на инфраструктурата на България и са най-престижната инициатива в сектора. Те се връчват на всеки две години, а победителите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди.

Реконструкцията на участъка Първомай-Свиленград е част от мащабния проект, който направи линията Пловдив- Свиленград високоскоростна.

От материала не става ясно за какво точно е отличен проектът, който е без особен принос за развитието на Първомай и населените места, намиращи се на тази линия. В резултат на реализирането му би трябвало влаковете да се движат с много по-висока скорост, а това да помогне не само за придвижването на хора и стоки, но и да допринесе за развитието на икономиката. Вместо това Първомай е разделен с преграда, която би трябвало да ни предпазва от високоскоростните влакове. Повече от 6 години е ограничен достъпът на инвалиди, колоездачи и майки с колички от едната част на града до другата и въпреки всички усилия на местното население, решение на проблема – няма. Пътищата, използвани за реализирането на този проект, не са оправени и това може би скоро няма да стане. Построените надлези с цел да предпазят шофьорите от преминаване през линията са недовършени, а движението в Първомай остава неорганизирано.

С първа награда в категорията  „Транспортна железопътна инфраструктура" бе отличен проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив". Организатор на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е Градът Медиа Груп.

По време на събитието, беше отличен и проектът на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" - „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България-Пловдив"

Голямата награда за инфраструктурен проект на десетилетието получи Столична община за изграждането на софийското метро, което се реализира с финансиране от ОП „Транспорт" и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". Общият обем от средствата по двете оперативни програми за този проект е приблизително 1,82 млрд. лева.

Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са: „Транспортна и пътна инфраструктура", „Транспортна железопътна инфраструктура", „Енергийна инфраструктура", „Градска среда" и „Екологична инфраструктура".
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е партньор на събитието съвместно с министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  Провинциалист
  9 -2
  10:46, 22 мар 2018
  Идиотите си се награждават за идиотиите, които са успели да сътворят. Браво, хубава статия!
 • 2
  Ци
  цирк
  5 0
  11:26, 22 мар 2018
  Колкото желязо има вложено в в тази конструкция китайците щяха да направят един мост над река Марица.
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  11 -5
  11:46, 22 мар 2018
  Я жъ ти кажа точно за какво става въпрос. Яз присъствах на награждаването и тоя проект спечели в няколко категории а именно:
  1. За цялостно разрушаване на прилежащата пътна инфраструктура в град пърумай, кв. Любеново и с.караджалово
  2. За двукратно пребоядисана гара по трасето плоудиу -свиленград-истамбул и на майната си.
  3. За принос в изграждането на подлези които не подлежат на отводняване
  4. За недостъпна среда за майки и възрастни хора с двигателни затруднения
  5. Принос за утвърждаване на местни политици чрез отказ за изграждане на прокар под супер модерния железен път.
  6. Специална награда за коригиране на ландшафта в околностите на кв. Дебър и използването на материала за строеж както на линията така и на виадуктите връчена на инж. М.хубинов.
  7. Специална награда на публиката за община с най офче население през която минава модерно транспортно съоръжение.
  8. Награда за цялостен принос на кметя ангу както за утвърждаване на разбойническите практики на изпълнителя и подизпълнителите така и за тяхното развитие
 • 4
  12
  123
  7 -10
  13:33, 22 мар 2018
  Абе, плювачите, забравихте мърлявите гнусни влакове, които ви люшкаха по един час до Пловдив. Сега пътувате за 35 минути в чисти влакчета. Промишлената зона на Пловдив предлага хиляди работни места и тези първомайци, които работят там, знаят предимствата да могат да си живеят в къщата тук, а да работят там. Преди от едната страна на линията се стоеше по 30-40 минути да чакаш да се вдигне бариерата и ако работата ти е набързо от другия край - на връщане пак кибичиш и губиш време. Сега не си зависим от разписанието на влаковете. Но нали мрънкането и оплюването са национален спорт, то в тези ширини пък, направо олимпийски рекорди се постигат. Ако посетите новините на другите градове в този сайт и разгледате коментарите - такава помия няма да срещнете. А как се наричат потребяващите помия? Да - това казвам - едно от двете е!
  • Да
   Даниел
   7 0
   18:26, 22 мар 2018
   То хубаво ама какво ще кажеш за стената в Любеново? Тънка мрежа за отбиване на номера, бетон изливан както им дойде на гидици. Никаква естетика. Половината заграждение по един начин другата половина по друг. Абе безхаберие.
 • 5
  Лю
  Любеновец
  9 0
  20:57, 22 мар 2018
  Наградата е за неработещите асансьори, наводнените подлези, кривата и наистина неестетична грозна бетонна стена, разбитите пътища около проекта и усвоените средства от дадени фирми...

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини