Три години затвор за 50 пистолета „Узи“ за черния пазар

3-години зад решетките отива единственият участник, съден по общия ред, от бандата за незаконна търговия с огнестрелни оръжия, в това число и 50 картечни пистолета „Узи“. Групата беше неутрализирана на преди година и половина.

Тригодишната присъда е за оръжейния търговец, който е внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та и ги е продал на участниците в групата, без да бъдат обезопасени. Освен това номерата на оръжията били заличени от „оръжейника“ на групата и по този начин били подготвени за продажба на черния пазар.

Той е единственият от участниците, който бе съден по общия ред.

Още преди обвинителния акт делото да бъде внесен в съда на 6 юли миналата година, един от участниците поиска споразумение със Специализираната прокуратура и получи 2-годишна условна присъда, в т.ч. заради съдействие на разследването.

Две ефективни от по 1 година и 10 месеца и 1 година и 3 месеца и три условни присъди наложи Специализираният наказателен съд 15 август 2017 г. на петима от участниците, които след внасяне на обвинението в съда поискаха бързо съдебно производство и по-леки присъди.

Разследването срещу групата и изготвянето на обвинението срещу тях продължи по-малко от 9 месеца след задържането им на 19 ноември 2016 г. в София при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. При извършените претърсвания в ползвани от тях жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", картечен пистолет "Скорпион", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лева, голямо количество боеприпаси, части за огнестрелни оръжия, припомнят от пресслужбата на Специализираната прокуратура.

Разследването установи, че групата е била създадена през март 2016 г.

Доставяните от осъдения на 3 години затвор лицензирани търговец на

специални изделия оръжия били сглобявани или преработвани в София, в домашната работилница на един от участниците. Друг съхранявал „готовата продукция“, трети осигурявал купувачи на черния пазар. При наличие на купувач, стоката била предавана на конкретен човек от групата и доставяна на клиента.

Присъдата на Специализирания наказателен съд над оръжейния търговец може да бъде обжалвана.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини