Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

Изображение 1 от 2

    Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

    „Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване на по-екологичен, по-евтин и същевременно по-бърз превоз на товарите. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво „Мултимодален транспорт за Европа“, която се проведе днес в София. Темата е част от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

    „Вече започнахме преразглеждането на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт на стоки. Този нормативен документ е приет преди 25 години и не се прилага по един и същи начин в отделните държави членки, което не позволява да бъде разгърнат неговият потенциал и да се реализират превози с висока добавена стойност“, посочи Велик Занчев. Европейското законодателство в тази област има нужда от ревизия, за да послужи като инструмент за развитие на мултимодалните връзки между съществуващите транспортни системи и изграждането на нови в Европейския съюз. „Прилагането на директивата ще се отрази пряко на бизнеса в положителен аспект, насърчавайки използването на комбиниран превоз на стоки в рамките на Съюза“, каза още той.

    Заместник-министърът посочи още, че е от съществено значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски транспорт. С разтоварването на пътната инфраструктура, ще намалим значително негативния ефект на транспорта върху околната среда и ще гарантираме по-голяма сигурност за хората на пътя. „Създаването на благоприятни условия за развитие на мултимодалния транспорт и логистиката изисква изграждане на съвременни интермодални терминали на територията на пристанищата и в точките, в които се пресичат основните транспортни направления, тъй като те са най-важни от всяка логистична верига“, заяви той.

    Участие в срещата взе и комисарят по транспорт Виолета Булц. В обръщението си тя подчерта, че мултимодалният транспорт изисква общ подход към всички видове транспорт, с акцент върху проектите с висока добавена стойност.

    На форума се дискутират възможностите за постигане на по-устойчиви и ефективни транспортни и логистични вериги в Европа и извън нея. По време на срещите се обсъждат железопътните и пристанищни връзки, с фокус върху изграждането на интермодални терминали и прилежаща инфраструктура към тях. Участниците представят добри примери за цялостно завършване на транспортните коридори и изграждане на липсващите участъци. В дневния ред на дискусиите са включени и възможностите за финансиране на транспортната инфраструктура между Европейския съюз и страните от Западни Балкани.

    В дебата за бъдещето на мултимодалните превози участват министри и заместник-министри на транспорта от страните от Западните Балкани и Европейския Съюз, както и представители на българските и европейски институции, свързани с транспорта. В дискусията ще се включат делегати от Европейската комисия, Световната банка, пристанищни оператори, представители на водещи европейски транспортни и логистични компании.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини