Инспекцията по труда констатира 8 695 нарушения през 2017 г. в областта, издадени са 268 наказателни постановления

Общият брой на констатираните нарушения през 2017г. е 8 695 броя, от тях по ЗБУТ – 5 142, по трудовоправните отношения – 3 539 броя и по ЗНЗ и Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция – 14 броя. Нарушенията са установени при извършването на общо 1488 проверки. В сравнение с 2016г. общият брой нарушения е по-малък със 164 броя, като това се дължи на по-малкия брой установени нарушения по трудовоправните отношения. Данните за нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са малко над тези от 2016г. Причината за това са значителният брой проверки извършени на строителните обекти. Сектор „Строителство” е икономическа дейност с по-висок риск и обикновено там изискванията за безопасен труд са по-строги. В тази връзка още по време на проверките на строителни обекти има спрени от експлоатация машини и съоръжения – например: строителни скелета.Това съобщи за Кърджали бг вести директорката на инспекцията по труда в Кърджали Ангелина Бабунска.

Тя поясни,че за част от установените нарушения е потърсена от работодателя административнонаказателна отговарност. През годината са съставени 261 акта за установяване на административни нарушения /АУАН/.

                 Резултатите за 2017г. показват, че в сравнение с предходната година,  броят на установените по време на проверките работници и служители, които полагат труд   без с тях да е сключен трудов договор е намален -  72 броя за 2017г. при 107 броя през 2016г. Такива нарушения са установени предимно в отраслите „Строителство”, „Ресторантъорство”, „Хотелиерство”, но има и в „Търговия на дребно”, „Фризьорски и козметични услуги” и „Техническо обслужване и ремонт на автомобили”.

                 През 2017г. са издадени 268 наказателни постановления,каза още Ангелина Бабунска.От тях 75 броя са обжалвани пред съда т.е. 28%, а 178 броя не са обжалвани и са влезли в сила. От обжалваните за 58 броя съдът е потвърдил издадените от Д ИТ Кърджали наказателни постановления. Едва 48 броя наказателни постановления са отменени от съда, чийто относителен дял спрямо общо издадените НП е 18%.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини