Съзнателно ли си избираме куче, което ни прилича физически?

Според психолози физическата прилика между човек и куче е сред нещата, които формират избора на домашен любимец.

Изследването е проведено с помощта на 70 доброволци. Те трябваше да открият собствениците на 41 кучета според техните снимки и в 50-60% от случаите доброволците са се оказали прави.

"Има нещо вярно в теорията, че стопаните приличат на кучетата си. Например едър мъж ще бъде по-склонен да си вземе куче, което да е също едро", казва д-р Ланс Уъркмън, който е ръководител на изследването. То обаче показва, че анкетираните правят връзка и между личността на собственика и вида на кучето. Така например собствениците на бултериери се считат за по-малко интелигентен, а собствениците на лабрадори - за по-симпатични.

Тестовете, които са направени за характера на собственика и породата на кучето, опровергават това разпространено схващане за налична връзка. "Изследването показва преди всичко, че дори и да не би трябвало да се съди за някого по неговото куче, то всички го правят".

В крайна сметка, един от изводите от срещите със собственици на кучета във връзка с изследването показват, че като цяло те са по-приятни хора от останалата част на човечеството, твърдят доброволците.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини