Пирати са отвлекли британски търговски кораб с българи на борда

Един тайвански и един британски кораб - на който има и български моряци, са отвлечени от сомалийски пирати в Индийския океан, край бреговете на Сомалия, предаде Франс прес, позовавайки се на анонимен представител на регионална програма за борба с пиратството.

Британският 32 000-тонен товарен кораб "Маласпина касъл", управляван от италианска компания, е пленен рано сутринта. Плавателният съд има екипаж от 24 души, сред които освен българи има и украинци, и филипинци. Смята се, че до момента всички членове на екипажа са в добро състояние.

Доколкото разбрах, пиратите пленили край Сейшелите и тайвански риболовен кораб, посочи Мвангура.

Яхта, плаваща под френски флаг, е пленена онзи ден от сомалийски пирати в Индийския океан, съобщи АФП, цитирайки базираната в Кения неправителствена организация за морско наблюдение "Екотера интернешънъл". Нападението на яхтата с четиричленен екипаж е извършено на около 640 километра от Рас Хафун в Североизточна Сомалия. Няма потвърждение на информацията от страна на френските военноморски сили, изпълняващи задачи за морско наблюдение в Индийски океан.

Освен френската яхта, пирати отвлякоха през уикенда йеменски влекач и 20 000-тонния германски контейнеровоз "Ханза Ставангер", въпреки присъствието на военни кораби, изпратени в района за борба с пиратите.
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини