Родопски учител изумява всички с уникална колекция от хиляди химикалки, някои са уникати

    Колекционерството е повече от тръпка, но когато я поддържаш повече от 30 години си е истинска страст. Това доказва и учителят, и бивш кмет на доспатското село Змеица Алберт Гаджанаков, който вече е притежател на впечатляваща колекция от 2222 химикали с различен цвят, форма и „дата на раждане“. Вече 30 години той събира пишещите тръбички, а колекцията му не спира да се разраства и вече заема сериозни пространства, както и усилия за пъддържане. Казва, че му трябва цял един ден, за да ги подреди и преброи. Има си и традиция – да ги преброява веднъж годишно и така разбира с колко бройки се е увелчила колекцията му.

    Алберт Гадженаков не помни как се е запалил по колекционерството, но вече всички приятели и познати знаят за страстта ми към пишещите устройства и му носят за подарък или просто, за да го зарадват. Той обаче също не спира и сам си купува всяко нещо, което грабне окото му и го няма в солидната сбирка. Най-скъпият експонат е писалка е  „Parker“, но най-дълго издирваната е била с цена само 20 стотинки.

    В колекцията си учителят има химикалки от преди половин век. Най-трудно открил копие на писалото, с което самият той пишел, когато бил в първи клас. Спомня си, че тогава то струвало 0. 20 лв. , но за да я има днес в сбирката си, заслуга има възрастна жена от София, която му я изпраща.

    Най-ценна за него обаче е единствената химикалка останала от покойния му баща. „Сестра ми я пазеше години, но ми я подари. “, благодарен е Алберт и добавя, че е събирал химикали от къде ли не, но никога не е взел дори една без да попита и така ще продължава докато е жива колекционерската му страст.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини