Наклонената пирамида в Гиза?

Хеопсовата пирамида е една от най-пленителните и съвършени структури в света, но учени установиха, че тя всъщност е наклонена, най-вероятно в резултат на грешка на строителите преди 4 500 години.

Западната страна на пирамидата е малко по-дълга от източната, това означава, че основата не е идеален квадрат – макар да изглежда така от разстояние.

Откритието бе направено през 2016, когато изследователи от Фондацията Глен Даш и Асоциацията за изследване на Древен Египет се заеха да проучат структурата, за да разберат повече за оригиналните и размери.

По времето, когато пирамидите са били строени, преди 4 500 години под ръководството на фараона Хуфу, те били покрити с варовик. През годините, горният варовиков слой бил отстранен, вероятно заради други строителни проекти, за да добие структурата вида, познат ни днес.

“Голяма част от облицовъчните камъни са били отстранени преди векове за да бъдат използване като строителен материал, така пирамидата се е сдобила с вида, който познаваме днес”, казва Глен Даш.

За да разбере как е изглеждала Хеопсовата пирамида преди отстраняването на горния слой, екипът направил измервания – изключително трудна задача.

Първата стъпка била да се набележат точките, в които са били поставени облицовъчните камъни, чрез търсене на следи и проучване на основата, върху която е построена пирамидата. Тимът открил 84 точки, подсказващи къде са се намирали оригиналните ръбове на структурата.

С помощта на точките бил изработен модел, който позволил на учените да използват линейна регресия, за да бъде изчислена дължината на всяка страна. Открили, че някога страните на пирамидата са били дълги 230.295 – 230.373 метра, но дължината на западната страна била мжду 230.378 – 230.436 метра – т.е било наблюдавано несъответствие с около 14.1 см.

Макар това да не е толкова голяма грешка и пирамидата да не изглежда наклонена, все пак, че доказателство, че някой е оплескал нещата преди всички тези години. Въпреки грешката, учените са озадачени как древните строители са успели да постигнат подобно съвършенство.

“Данните сочат, че египтяните са притежавали забележителни умения за времето си. Можем само да предполагаме как са изваяли структурата с помощта на наличните по онова време средства”, казва Даш.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини