Сериозни Антинатовски сблъсъци в Страсбург! Паси иска нобелова награда

Сериозни сблъсъци избухнаха днес в Страсбург, където се провежда срещата на върха в НАТО.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне няколко стотин антинатовски демонстранти, опитващи се да се приближат от няколко посоки до центъра на града, където са събрани лидерите на Атлантическия алианс, предава АФП.

С цел да разстроят събитието ръководителите на главните пацифистки организации обявиха за днес действия на гражданско неподчинение под надслов "Не на НАТО".

Застанали зад огромен черен бандерол, гласящ "НАТО - международен терор", те искат да окупират главните булеварди, водещи към Двореца на Конгресите, където се събират държавните и партийните ръководители на 28-те членки. Очаква се днес в Страсбург да се съберат между 30 000 и 60 000 демонстранти, които да предизвикат сериозни безредици.

Днес продължават дискусиите за нов генерален секретар на НАТО.

В същото време доста ексцентрично предложение НАТО да бъде номинирано за Нобелова награда за мир направи вчера шефът на външната комисия на парламента и кандидат за генерален секретар на алианса Соломон Паси.

Предложението му предизвикало парламентарен скандал, защото жълтият депутат се опита да го прокара на своя глава в текста на декларацията, посветена на 60-годишнината от съюза и петата от присъединяването на България към него.

В предварителния текст на останалите депутати обаче такова предложение не било записано. Председателят на парламента Георги Пирински бързо хванал разминаването и върна декларацията за доуточняване, преди да бъде гласувана.

Пред лицето на нарастващия скандал Паси се оправдал с факта, че в бързината и вълнението бил изчел черновата на декларацията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини