9 °C

837 са регистрираните безработни в края на миналата година

837 са регистрираните безработни в Дирекция "Бюро по труда" -  Първомай през месец декември. Това е 9.53% от населението в трудоспособна възраст. В сравнение с месец ноември, когато безработицата е била 9,85%, се наблюдава лек спад .

В сравнение с миналата година за този период, безработицата е по-ниска - 2016 е приключена с 10, 63% .

В общата съвкупност на регистрираните безработни, жените без работа са 457, а мъжете 380

Младежите до 29 години са 133 и представляват 16% от общия брой безработни в община Първомай. Продължително безработните лица с регистрация от една и над една година са 239 или малко под 29%.

В квалификационната структура на регистрираните безработни с най-голям дял са неквалифицираните работници без специалност и професия – 1123 лица /71.39%/, следвани от лица с работническа професия 271 или /17.23%/ и специалисти – 179 /11.38%/. Сред безработните специалисти най-много са тези със специалности в общество, икономика, право – 58 лица /32.40%/, следвани от техниката и технологиите - 36 лица /20.11%/, а най-малко са специалистите от здравеопазване – 4 /2.23%/. От всички специалисти делът на тези с висше образование е 45.81% /82 лица/.

Безработните с намалена работоспособност в Дирекция “Бюро по труда” – Първомай съставляват 4.58% /72/ от общия брой регистрирани, .

Във възрастовата структура на безработните с най-голям дял са лицата над 55г., следвани от тези на възраст 30-34г., а най-малко са лицата до 19г., което показва, че безработицата при възрастните безработни лица е най – висока.

Във възрастовата структура на безработните с най-голям дял са лицата над 55г. – 23.52% /370/, следвани от тези на възраст 30-34г. – 11.63% /183/, а най-малко са лицата до 19г. – 1.97% /31/, което показва, че безработицата при възрастните безработни лица е най - висока.

Новорегистрираните безработни лица през месец декември 2017 година са 194. Делът на младежите до 29г. е 14.95% или 29 лица. Жените заемат 52.06% или 101, 36 лица над 55г. – 18.56%, 2 лица с намалена работоспособност – 1.03% и 8 роми – 4.12%.

Устроените на работа чрез посредничеството на ДБТ са 42 лица, като 38 са на първичния трудов пазар, 3 по схеми от ОПРЧР и 1 по програми от ЗНЗ.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини