4 американски екзекутори отказват занаята, страхуват се от разкриване

Четирима души, които са прилагали смъртоносни инжекции на осъдени на смърт в щата Вашингтон подадоха оставките си поради опасения, че самоличността им ще бъде разкрита, предаде АФП.

Местен съдия е одобрил искането на трима затворници, очакващи изпълнението на смъртните си присъди, които са поискали да узнаят квалификациите на хората, които изпълняват смъртните присъди по време на екзекуциите им. Те са заявили, че леталните инжекции могат да бъдат изключително болезнени, ако бъдат приложени неправилно. Това е еквивалентът на "жестоко и необичайно наказание", забранено в американската конституция.

Чертиримата са "подали оставка от добороволните си позиции в екипа, поради изискването за документи, разкриващи тяхната квалификация, обучение и опит", заяви Дан Ситман, говорител на офиса на министъра на правосъдието на щата.

Изпълнението на наказанията на щата се изпълнява в малкият град Уала Уала и "е лесно да се разбере кои са хората, ако научиш някои подробности за тях", обясни Ситман. През 2008 г Върховният съд на САЩ отсъди, че смъртносните инжекции не се смятат за "жестоко и необичайно наказание", но дебатите продължават и до днес в няколко американски щата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини