17 °C

С игри и весели занимания първолаци усвоят социални умения

  25 първолака развиват социалните си умения, опирайки се на принципите на Монтесори педагогиката. Техните занимания са под ръководството на Даниела Гавазова и Павлина Георгиева в клуб, създаден по проекта „Твоят час“ в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Целта е децата да се научат на търпение, общуване, изслушване, отношение към заобикалящата ги среда, да развият творческите си умения и да се научат на себеизразяване чрез творчество. Така те биха постигнали междуличностна инелигентност, позволяваща им да решават проблеми и конфликти без агресия. Както при всяка друга дейност, и тук наблюденията на младите ръководителки е, че подкрепящата среда в семейството е решаваща. Те споделят, че поведението на децата говори за отношенията в семейството. Спокойствието, старанието, зачитането на авторитетите се възпитават от спокойни, състрадателни родители, зачитащи и подкрепящи авторитета както на собствените им деца, така и на учителите. И обратно – децата, които не умеят да се съсредоточат, навлизащи в пространството на другите, с агресивно поведение, са деца, които копират това поведение от родители, които не ги изслушват, не се съобразяват с тях и имат агресивен подход. За да се постигнат поставените цели, децата изпълняват задачи, играят игри, слушат приказки. Всяка дейност има своите явни и скрити цели. Дори само спазването на правилата на дадена игра развива уменията за спазване на правилата и законите в живота. Пример е обогатяването на емоционалния речник. Когато попитаме човек: „Как си?“, той обикновено отговаря „Добре“. Но думата „добре“ може да означава много и различни неща – развълнуван, радостен, здрав, весел... Свързвайки тези емоции със собственото им състояние, децата придобиват емоционална интелигентност, а това би им помогнало да решават конфликтите с думи, а не с физическо насилие. Ръководителите залагат много и личното участие на децата в изработването на монтесори материалите – да нанижат мъниста, който след това им помагат при смятане; да изработят грапави букви и цифри, които биха развили сетивата им – разпознаване чрез допир, зрително възприятие и т.н.. Наскоро децата сами са засадили луковици, които трябва на 8 март да се превърнат в цвете за мама. Предстои им да оцветят, изрежат и приспособят герои за театър. А една от представителните им изяви ще бъде в Деня на розовата фланелка – последната сряда на февруари, когато децата казват своето „не“ на тормоза в училище. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  17 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  17 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  17 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  17 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  17 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  17 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  17 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  17 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  17 май 2021
  Последни новини