Министър Ананиев: Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки

„Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти, цитиран на страницата на Здравното министерство. По отношение на белоградчишката болница той подчерта, че ще бъде направена проверка от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и ако се констатират нарушения, ще последват съответните наказания.

Здравният министър уточни, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място.

Министър Ананиев коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници, са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения. „Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла“, уточни още Кирил Ананиев.

Министърът на здравеопазването конкретизира: „По една специална наредба, ние можем да подпомагаме за определен тип дейност общинските болници със сумата от 6 млн. лв., в контекста обаче на преструктурирането на самите лечебни заведения.“

Ананиев коментира и медицинските стандарти, като подчерта, че в някои от тях има изисквания, неотговарящи на актуалното състояние на системата. Ето защо всички стандарти ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за НРД.  

По отношение броят на медицински сестри в страната, министърът заяви: „Това, което можем да направим, е да предложим на МОН да увеличи приема за медицински сестри. Можем да създадем необходимата организация за повишаване квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи“. Въпросът за повишаване заплатите на медицинските сестри не е само от компетенциите на министъра на здравеопазването, а трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели, тъй като те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците, стана ясно още от думите на министъра. Следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини