Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана за управление на национален парк Пирин в изпълнение на европейското законодателство. Това заявяват от Европейската комисия в писмен отговор на запитване по казуса, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

За такава екологична оценка настояват всички природозащитни организации в коалиция "За да остане природа в България". В същото време правителството и ресорният министър Нено Димов категорично отказват да изпълнят тази задължителна процедура с мотива, че оценка за въздействие върху околната среда се правела само, когато има заявено инвестиционно намерение, а такова в момента липсвало.

Кабинетът бърза да гласува проектът за план за управление на Пирин още на следващото заседание между празничните дни - 28 декември, а днес е последният ден за общественото му обсъждане, в който всеки може да изпрати свое становище по проекта до Министерството на околната среда (МОСВ).

ЕК води разследване срещу България

От Брюксел информират, че са започнали по своя инициатива хоризонтално разследване срещу няколко страни-членки, в това число на България, които не са изпълнили задължението си да обявят специалните защитени зони, каквато е и Пирин ( изискване по чл. 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията ).

Въпреки, че процедурата по гласуването на тези специални защитени зони е започнала отдаван, реалното им обявяване се отлага от около шест години от различни български правителства.

Европейската комисия ще предприема подходящи действия в случай на продължаващо неизпълнение, предупреждават от ЕС в писмото, подписано от Джордис Кремлис (Georges Kremlis), ръководител на отдел "Кохезионна политика и оценки на въздействието върху околната среда" в Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.

Брюксел : Всеки план за зона от Натура - с екооценка

"България, като държава-членка на Европейския съюз, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които могат да засегнат зона от мрежата Натура 2000 (такава зона е национален парк Пирин), се подлага на оценка за въздействие върху околната среда в съответствие с европейското законоидателство. Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности" пише в писмото на Кремлис.

"Ако кабинетът отхвърли задължението да направи необходимата екологична оценка, това би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство," коментират в свое становище от природозащитниците.

От своя страна Брюксел уточнява още, че правомощията на Европейската комисия се подчиняват на принципа на субсидиарността, т.е. тя може да се намесва само в случаите, за които има достатъчно доказателства за системно нарушение на законодателството на ЕС. Конкретната ситуация - а именно започване на обществени консултации по проект за изменение на плана Пирин не представлява нарушение и Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание.

ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини