Десетки изгоряха в осеметажен фитнесцентър, опожарен за минути

Смъртоносен пожар в осеметажна сграда в центъра на южнокорейския град Чечхон отне живота на 29 души. Повечето от загиналите са жени, останали блокирани в сауната на фитнесцентъра. Ранените при трагедията са 29.

Лесно запалимите материали на външната облицовка, припомнят за пожара в кулата Гренфел в Лондон, сочат.посочват днес експерти. Друг високорисков фактор са се оказали недостатъчните на брой аварийни изходи и незаконно паркираните автомобили, които са блокирали достъпа на колите на противопожарната служба.

Огънят започнал в кола, паркирана в подземния гараж на сградата, съобщи агенция Йонхап, като цитира пожарникарите. Той е обхванал бързо външните стени на сградата и тя е пламнала само за 7 минути.

Президентът Мун Дже-ин пристигна днес в града да утеши близките на жертвите. Организаторите на Зимните олимпийски игри през февруари в Пьончан отмениха преминаването на щафетата с олимпийския огън през Чечхон в знак на траур. Кметът на града съобщи, че кметството планира обща погребална церемония на жертвите и ще покрие разходите по погребението им.

Медиите публикуват трагични истории за хора, загинали при пожара. Мъж загубил  в огнената стихия едновременно своята майка, съпруга и дъщеря. Друг бил със съпругата си на телефона до последния ѝ дъх. Тя му звъннала и той я чувал да кашля и да се дави от дима. После гласът ѝ заглъхнал и повече не успял да се свърже с нея.

Чечхон, югоизточно от столицата Сеул, е популярна туристическа дестинация заради планините и езерата си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини