СЗО признава пристрастяването към игри за психическо разстройство

Медии анонсираха признаването на пристрастяването към игри за психическо разстройство.

Световната здравна организация за първи път ще признае зависимостта от видеоигрите за болест през 2018 година, научи  New Scientist. Игроманията може да има сериозни последици за здравето, смятат специалистите.

Международната класификация на болестите е документът, който се използва като водеща статистическа и класификационна база в здравеопазването. Той се преразглежда на десет години. За последен път списъкът е променян преди 27 години, през 1990 година. Новата му редакция предстои да бъде публикувана през 2018 г. 

Засега не се разкрива точната формулировка, но тя ще включва критерии, необходими за определяне на симптомите на игроманията, пише New Scientist, По данни на изданието, тя ще бъде класифицирана като психическо разстройство.

Дали човек страда от това разстройство ще се определя от значението, което той придава на игрите и ако той им дава "по-голям приоритет в живота, отколкото на други интереси", следва да потърси специализирана помощ.

Повечето хора, които играят, нямат разстройство, както и повечето хора, които употребяват алкохол нямат никакви отклонения. Но при определени обстоятелства прекомерното увлечение води до сериозни последици.

Миналата година изследване на Института за интернет на Оксфордския университет установява процента на "нездравите" геймъри, припомня The Independent. Изследването, публикувано в American Journal of Psychiatry, показва, че 2−3% от 19 хиляди анкетирани мъже и жени от Великобритания, США, Канаде и Германия, казват, че откриват в себе си симптомите, описани от Американската психиатрична асоциация. Става дума за девет стандартни симптома, които определят "разстройство от интернет игри". Сред тях са тревожност и асоциално поведение, напомня The Independent. 

Подобно предишно изследване на ESET​ показва, че 10% от геймърите прекарват в игране от 12 до 24 часa в денонощие. В това изследване участвали 500 играещи на видеоигри. ​

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини