Оттеглят мораториума върху новите лекарства. Преглед на печата

Оттеглянето на мораториума върху новите лекарства е сред водещите теми на вестниците в сряда.

"В последния момент ГЕРБ се отказа от мораториума за новите лекарства 12 дни преди мораториумът за плащане на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г. да влезе в сила, от ГЕРБ най-накрая се решиха да го отменят. Това стана след серия протести, отхвърлено от управляващите вето на президента, разменени тежки обиди и измислен в последния момент алтернативен вариант за осигуряване на иновативни препарати. "За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния (днешния - б.р.) Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК (който засяга мораториума)", съобщиха от ГЕРБ, цитирайки председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. Това ще стане, след като седмици наред от партията защитаваха предложения от здравната каса и здравното министерство мораториум, уверяваха, че нито един пациент няма да остане без лечение и без новите медикаменти и че забраната се налага, за да може да се осигури една година "бюджетно спокойствие" на НЗОК, през която да се приемат нормативни промени, с които да се затегне контролът при плащането на лекарствата от касата..." - в. "Сега".

"Лиерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Това съобщи Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. "Упълномощена съм да го направя от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас", каза Нинова. Тя прочете част от тяхното отворено писмо, тъй като те останали с впечатление, че никой не ги чува. В писмото се казва, че протестиращите смятат за неприемливо да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисия към Министерството на здравеопазването, както и с твърдението, че правителството има съгласието на пациентски организации. Миналата седмица ветото, наложено от президента Румен Радев, върху бюджета на НЗОК беше отхвърлено и остана мораториумът за финансиране на "32 молекули". "Разговарях с господин Борисов, като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току-що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени", каза Нинова. Според нея актуализация на бюджета на НЗОК може да се прави по искане на депутати, като има прецеденти през 2010 и 2012 г. Нинова декларира, че депутатите от БСП са готови "на извънредни заседания, на нощни заседания, но да направим актуализация на бюджета". Напомни, че само трябва да бъде премахнат параграф 6 от бюджета, с който се въвежда мораториумът, а правителството твърди, че има пари за лечение. От БСП са готови още днес да внесат предложението си в парламента. Нинова каза, че Бойко Борисов е обещал да помисли, а лидерът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов ѝ се обадил и обещал да събере парламентарната група на ГЕРБ..." - в. "Дневник".

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов, пише в позиция на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, разпространена от пресцентъра на ГЕРБ.
Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства..." - в. "24 часа".

"По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му, пише в позицията на Цветанов. "Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", казва председателят на ПГ на ГРЕБ. Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, подчертава Цветанов." - в. "Труд".

Европредседателството остава сред постоянните теми на всекидневниците.

"Мишел Барние: Имаме 4 важни стъпки по Брекзит в Българското председателство "По време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да направим четири важни стъпки по Брекзит и затова разчитаме силно на вас да поддържате общата европейска линия в преговорите." Това каза главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние пред заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Стъпките са подготовка на директиви за преговорите по преходния период, изготвяне на проект на договора за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, даване на мандат на Комисията да преговаря с Лондон за преходния период и изработване на обща позиция по бъдещите отношения на ЕС с Великобритания. "Можете да разчитате на нас. Тук сме, за да помогнем", отвърна министър Захариева и допълни колко важен е този въпрос за България, над 100 000 от чиито граждани живеят и работят в Обединеното кралство. Двамата се съгласиха, че зад водените от Комисията преговори трябва да стои солиден консенсус между 27-те държави-членки на ЕС, на основата на доверие към главния преговарящ..."

"ООН очаква София да се заеме с бежанската криза в Европа Около 258 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си, се казва в доклад на ООН. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) поиска от българското председателство на ЕС да се заеме активно с решаването на проблемите, свързани с предоставянето на убежище. Това се казва в препоръки, които ВКБООН отправя към българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Те са качени на сайта на агенцията на ООН, която настоява страната ни приоритетно да се ангажира с два сериозни проблема при предоставянето на убежище - изготвяне на по-добра оценка на необходимостта от закрила и насърчаване на по-голяма солидарност и споделяне на отговорност сред държавите - членки на ЕС. "Това е критичен момент. Нуждаем се от силно председателство, което ще проправи път към добре управлявана система за предоставяне на убежище в ЕС, включително повече солидарност между държавите - членки на ЕС", каза Паскал Моро, която оглавява бюрото на ВКБООН за Европа. Службата на ООН за бежанците препоръчва на председателството да фокусира вниманието си върху бързи и ефективни процедури за достъп до международна закрила на хората, които търсят убежище в ЕС. Призовава се също реформираната Дъблинска система да съдържа механизъм за солидарност между страните членки при преразпределянето на кандидатите за убежище, който да може да бъде задействан бързо при необходимост. Според ВКБООН, за да е успешна тази система, трябва да бъде осигурено участието на всички държави. Ролята, която имат ЕС и държавите членки в глобален мащаб, също се подчертава в препоръките. Отправен е призив да се увеличат безопасните и законни пътища към Европа за бежанците, както и да се окаже голяма подкрепа за приемането на Глобалния договор за бежанците през 2018 г." - в. "Сега".

Цената на водата също е сред актуалните теми.

"Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и извършва проверка на законосъобразността на Решения от 30 ноември 2017г. на КЕВР за одобряване на бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в гр. Бургас, гр. Ямбол и гр. Враца за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г. Впоследствие Върховната административна прокуратура се самосезира и във връзка с проверка на законосъобразността на Решение № Ц-34 от 15.12.2017г. на КЕВР за изменение на одобрените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018г. На 19.12.2017г. е проведена работна среща между екипите на г-жа Ася Петрова, заместник на главния прокурор при ВАП и г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България за обсъждане на основания за оспорване на горецитираните решения и сезиране на прокуратурата за незаконосъобразно повишаване цената на водата." - в. "Стандарт".

"Мая Манолова: Съдът трябва да се произнесе за цената на водата Решението на КЕВР за повишаване цената на водата е незаконно, в координация съм с прокуратурата, за да им представя анализа си и тя да протестира тези решения, коментира пред Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова. Повишението трябва да бъде проверено през съда, категорична е Манолова. В Монтана, Кърджали и Силистра не трябваше въобще да има увеличение на цената на водата, смята омбудсманът." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на наближаващите празници.

"Единадесет дни ще почиват учениците от първи до 12-и клас по Коледните и Новогодишните празници. Ваканцията започва от 23 декември 2017 г. и ще продължи до 2 януари 2018 г., включително. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Учениците ще се върнат в класните стаи на 3 януари, сряда, като ще учат по програмата за съответния ден и в посочената от училището смяна. Следващата ваканция ще бъде от четири дни между края на първия и началото на втория учебен срок - от 3 до 6 февруари 2018 г., включително." - в. "Стандарт".

"През последните години продажбите на изкуствени елхи в България растат силно. Към момента по данни от пазара общо за година се продават около 240 хил. такива елхи. Само една фирма ги произвежда тук - "Грипс-ПВЦ" - гр. Раковски. Това съобщава "Капитал daily" в днешния си брой. По данни на компанията тя има около 60% пазарен дял. Останалите количества, които се продават в страната, са внос от Китай, Холандия и Белгия. Първата изкуствена елха в света е произведена от гъши пера в Германия през 1913 г. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета от пластмаса. Семейната "Грипс-ПВЦ" произвежда изкуствени елхи от 2004 г. Първоначалната инвестиция е 240 хил. евро, а технологията е оригинална от Канада. "Бизнесът с изкуствени елхи е труден и рисков, защото е сезонен. Затова все още нямаме конкуренция в страната", коментира Йонко Земярски. Изработката на едно дръвче отнема от 3 до 40 минути. Част от продукцията се продава и онлайн. Цените са от 8 до 350 лева в зависимост от модела и височината на елхата (от 80 до 420 см). Компанията изнася около 70% от продукцията си зад граница и има представителни магазини в Букурещ, Будапеща, Загреб, Белград и Любляна. Модата при изкуствените елхи се диктува през януари и февруари на специализирани изложения във Франкфурт, Милано и Атланта. Следващата година ще заработи нова линия за производство на новогодишни брандирани топки и светеща декорация. Така семейната фирма ще затвори цикъла - от коледното дърво до украсата." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини