23 °C

Общински съветници искат ясни правила и критерии по които да се отпускат пари на училищата

Да бъдат разписани ясни правила в кои случаи и как общината ще дофинансира училищата поискаха общински съветници. Повод за това стана както актуализирането на общинския бюджет, при което някои училища получават средства, така и случаят с училището в Дебър.

След подаването на редица докладни от директорката на ОУ „Георги Караславов“ Тонка Будакова, Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати средства за преустройството на сграда в двора на училището за ползване от учениците в начален етап. Междувременно се „отварят“ нови разходи, които училищният бюджет поема след уверението, че Общината ще помогне.

Така се стига до сума от около 43 000 лв., която остава неразплатена. В края на годината училищният бюджет не достига, но общината няма средства да го допълни. Общинарите обвиняват Будакова в нарушаване на финансовата дисциплина, а тя се позовава на факта, че своевременно е подавала докладни и сигнали за необходимостта от спешни ремонти и ги е поела защото е била притисната от откриването на учебната година. След това се е наложило да бъде поправен и покрива на училището – ремонт, който не търпи отлагане предвид настъпилата есен.

В същото време при актуализацията на общинския бюджет се освобождават средства и по молба на директори се отпускат на училищата им, без да е ясно там как са си разпределили делегираните бюджети, без да са проверени как се справят и как работят.

От следващата година бюджетите няма да се формират както до сега само на база брой ученици и това може да доведе до там, че малки и лошо работещи училища да получат повече средства, ако няма точни и ясни критерии.

По стечение на обстоятелствата, между общинските съветници в Първомай има трима директори на училища и те имат експертизата да разработят такива правила, но след това ще трябва и стриктно да бъдат спазвани.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  За
  Запознат.
  17 0
  14:04, 15 дек 2017
  Ами като се правят по за 75 хиляди лева тоалетна в училище как ще има средства. Мирише на прокурор.
  • По
   повече запознат
   11 0
   14:45, 15 дек 2017
   ...и за 25000 лв. 330 кв. м. тротоарни плочки...
  • Wh
   whatever
   7 0
   15:38, 15 дек 2017
   Запознати ама със задните си части май... Тоалетните са правени години преди да бъде назначено сегашното ръководство там, а плочките са обещание и изпълнение от нашите мили и "честни" кметове ;)
  • Wh
   whatever
   3 0
   15:44, 15 дек 2017
   Oсвен ако коментарите ви не са били насочени в другата посока де
 • 2
  Пъ
  Първомаец
  19 -5
  15:04, 15 дек 2017
  Как ще има средства Общината? До кога ще се финансират, не дофинансират училища с по 10, 20 и 38 ученика? Да се правят необмислени ремонти и изграждане на тоалетни за по 60 - 100 000 лева?
  Господа общински съветници, не е ли вече наложително да се направи оптимизация на училищната мрежа? Или ви е страх, че няма да угодите на някои партии? Може ли в отдел "Образование и култура" в ОбА Първомай да има цял етаж пълен с хора, които уж нещо работят и взимат заплати и то не малки?
  Г-н Митков, Вие колко пъти сте отишли да видите училищата на общината в какво състояние е сградният фонд, колко деца има в тези училища? Нали Вие, г-н Митков, сте вече ресорен кмет на Образованието?
  • Рв
   Рв
   8 -1
   09:01, 16 дек 2017
   Абсолютен комфорт е детето ти да учи в училище с 10, 20 или 38 ученика и невероятно отдадени учители ходеше с желание на работа.
 • 3
  ??
  ???
  8 -4
  19:11, 15 дек 2017
  Стига с г-н Митков. Той поне не е в пенсионна възраст като баба Катя Николова - директор дирекция "Просвета"...
 • 4
  Хо
  Хомогей
  6 -2
  17:41, 16 дек 2017
  Някой си е присвоил парици май.......! Финансов контрол няма ли? Питам аз и отговор неща!!!!!
 • 5
  Не
  Нека
  5 -2
  22:54, 16 дек 2017
  Нека Биволъ Димчо В. да разследва - винаги с рогата напред, а Дима. А пък си и общински съветник, заинтересован си.
 • 6
  От
  Отчаян
  6 0
  06:39, 17 дек 2017
  Кой е този работлив общински полицай който в 23:10 лепи фишове по колите.Изкам да го наема за работник .Рз1500лв

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини