26 °C

Общински съветници искат ясни правила и критерии по които да се отпускат пари на училищата

Да бъдат разписани ясни правила в кои случаи и как общината ще дофинансира училищата поискаха общински съветници. Повод за това стана както актуализирането на общинския бюджет, при което някои училища получават средства, така и случаят с училището в Дебър.

След подаването на редица докладни от директорката на ОУ „Георги Караславов“ Тонка Будакова, Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати средства за преустройството на сграда в двора на училището за ползване от учениците в начален етап. Междувременно се „отварят“ нови разходи, които училищният бюджет поема след уверението, че Общината ще помогне.

Така се стига до сума от около 43 000 лв., която остава неразплатена. В края на годината училищният бюджет не достига, но общината няма средства да го допълни. Общинарите обвиняват Будакова в нарушаване на финансовата дисциплина, а тя се позовава на факта, че своевременно е подавала докладни и сигнали за необходимостта от спешни ремонти и ги е поела защото е била притисната от откриването на учебната година. След това се е наложило да бъде поправен и покрива на училището – ремонт, който не търпи отлагане предвид настъпилата есен.

В същото време при актуализацията на общинския бюджет се освобождават средства и по молба на директори се отпускат на училищата им, без да е ясно там как са си разпределили делегираните бюджети, без да са проверени как се справят и как работят.

От следващата година бюджетите няма да се формират както до сега само на база брой ученици и това може да доведе до там, че малки и лошо работещи училища да получат повече средства, ако няма точни и ясни критерии.

По стечение на обстоятелствата, между общинските съветници в Първомай има трима директори на училища и те имат експертизата да разработят такива правила, но след това ще трябва и стриктно да бъдат спазвани.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  За
  Запознат.
  17 0
  14:04, 15 дек 2017
  Ами като се правят по за 75 хиляди лева тоалетна в училище как ще има средства. Мирише на прокурор.
  • По
   повече запознат
   11 0
   14:45, 15 дек 2017
   ...и за 25000 лв. 330 кв. м. тротоарни плочки...
  • Wh
   whatever
   7 0
   15:38, 15 дек 2017
   Запознати ама със задните си части май... Тоалетните са правени години преди да бъде назначено сегашното ръководство там, а плочките са обещание и изпълнение от нашите мили и "честни" кметове ;)
  • Wh
   whatever
   3 0
   15:44, 15 дек 2017
   Oсвен ако коментарите ви не са били насочени в другата посока де
 • 2
  Пъ
  Първомаец
  19 -5
  15:04, 15 дек 2017
  Как ще има средства Общината? До кога ще се финансират, не дофинансират училища с по 10, 20 и 38 ученика? Да се правят необмислени ремонти и изграждане на тоалетни за по 60 - 100 000 лева?
  Господа общински съветници, не е ли вече наложително да се направи оптимизация на училищната мрежа? Или ви е страх, че няма да угодите на някои партии? Може ли в отдел "Образование и култура" в ОбА Първомай да има цял етаж пълен с хора, които уж нещо работят и взимат заплати и то не малки?
  Г-н Митков, Вие колко пъти сте отишли да видите училищата на общината в какво състояние е сградният фонд, колко деца има в тези училища? Нали Вие, г-н Митков, сте вече ресорен кмет на Образованието?
  • Рв
   Рв
   8 -1
   09:01, 16 дек 2017
   Абсолютен комфорт е детето ти да учи в училище с 10, 20 или 38 ученика и невероятно отдадени учители ходеше с желание на работа.
 • 3
  ??
  ???
  8 -4
  19:11, 15 дек 2017
  Стига с г-н Митков. Той поне не е в пенсионна възраст като баба Катя Николова - директор дирекция "Просвета"...
 • 4
  Хо
  Хомогей
  6 -2
  17:41, 16 дек 2017
  Някой си е присвоил парици май.......! Финансов контрол няма ли? Питам аз и отговор неща!!!!!
 • 5
  Не
  Нека
  5 -2
  22:54, 16 дек 2017
  Нека Биволъ Димчо В. да разследва - винаги с рогата напред, а Дима. А пък си и общински съветник, заинтересован си.
 • 6
  От
  Отчаян
  6 0
  06:39, 17 дек 2017
  Кой е този работлив общински полицай който в 23:10 лепи фишове по колите.Изкам да го наема за работник .Рз1500лв

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини