Васил Байданов – лобистът за Маказа

Няма кърджалиец, който да не е чувал името Васил Байданов. Известен е с обществената си дейност и с активната си позиция по съдбините на града. Васил Байданов е от основателите на Ротари клуб Кърджали. Той е и неговата жива история, помнещ всяка стъпка и хуманитарната дейност на организацията. Неговото верую е „Животът се измерва не с годините, а с дирята оставена след нас”. Смята,че трудът е създал човека и той определя мястото му в обществото.

Васил Байданов е роден през 1941 г. в с. Поповец, Хасковско. Останал сирак. Завършва средното си образование във вечерната гимназия в Кърджали. Става основател и първи счетоводител на новообразуваното ТКЗС в родното си село. Завършва Академията за обществени науки и социално управление, след което и Техническия университет в София, специалност Трансфер на технологии и внедряване на научно-технически постижения.

Смята, че образованието му е позволило да разгърне потенциала си: основател е на сервиз за изчислителна и организационна техника и на Стопанска камара през 1982 г. Промените през 1989 г.  го заварват като изпълнителен директор на Стопанска камара. Създава едно след друго сдружения ”Машиностроител”, ”Кислородна станция”, ”Автотранспорт”, съюзи на работодателите и предприемачите в Момчилград, Ардино, Крумовград и Кирково.

През март 1991 г. организира първото посещение на 16 директори на най-големите предприятия от Кърджали в Комотини – Гърция за опознаване на деловите среди. На тази среща при кмета на Комотини д-р Георгиос Папандриелис за първи път се поставя въпроса за отварянето на прохода Маказа. Като съучредител на клуб „Елада” и изпълнителен директор на Стопанска камара Байданов има възможността да се среща с гръцки представители на високи нива и да пледира за задълбочаване на сътрудничеството между двете съседни страни с отварянето на прохода. Ползотворни са срещите му с посланици и генерални консули на Гърция в България, с министъра на външните работи Карлос Папуляс, с президента на Гърция Константинос Стефанополис.

Стопанска камара – Кърджали, Клуб „Елада”, в.”Нов живот”, Ротари клуб – Кърджали са съорганизатори на съборите на граничната бразда на пирамида 31 на Маказа в продължение на 5 години, след което започва строителството на този стратегически път от Балтика до Егея. То завършва през 2013 г. и на 9 септември е прерязана лентата.

Естествено се стига до привличането му като учредител на Ротари клуб – Кърджали. На 4 март 1996 г. в залата на данъчна администрация в Кърджали е първата среща за учредяване на клуба. 31 делови мъже поставят началото. В клуба всяка ротарианска година се излъчва нов президент. Васил Байданов е седми по ред. Той ръководи клубните дела през ротарианската 2002/2003 г. с девиз „Да посеем семената на любовта”. Васил Байданов работи активно за обособяване на самостоятелен дистрикт /област/ в България на Ротари, както и за трансгранично сътрудничество с Турция и Гърция.

Васил Байданов и Садула Хаджиев полагат големи усилия за организирането на Първата среща на ротарианците от поречието на Арда, Тунджа и Марица в гр. Одрин на 17 юни 2000 г. За активния си принос към  Ротари движението са наградени от дистрикт-гуверньора на Истанбул Енвер Айтач със златна значка „Пол Харис Фелоу”. Тези две отличия са първи за клуба и страната ни като цяло.

Васил Байданов смята Ротари клуб – Кърджали за един от елитните в страната. Доказателство за това е и приемането на първата жена ротарианка в България – Даниела Назърова.

Ветераните си спомнят как с нетърпение са чакали сбирките в таверна „Порто Лагос” по време на президентския мандат на Васил Байданов. Всяка седмица са канени видни експерти и интелектуалци. Гостуват академик Марин Деведжиев, проф. Николай Овчаров, проф. Стефан Стамов, проф. Любен Атанасов и много други. Гост е и Калчо Хинов – първият дистрикт-гуверньор на България.

Като общински съветник в мандата 2003-2007 г. Васил Байданов е радетел за строителството на Пазара на производителите. Той въвежда практиката за питане към кмета. Със сегашният президент на Ротари клуб – Кърджали Бахар Палова внасят в Общинския съвет предложение за монтиране на монумента на Орфей на входа на града.

Васил Байданов лобира настойчиво за Маказа и е удовлетворен от резултата. Днес той е насочил своите усилия за прокарване на Закон за камарите в България, който според него ще бъде основополагащо средство срещу корупцията. Пледира за изграждане на четирилентов път от Кърджали до магистрала „Марица” през Хасково, реконструиране в трилентов път на шосето Кърджали – Асеновград. Предлага сградата на старата гимназия да се обособи в Съдебна палата. Иска възстановяване на традиционния есенен панаир в Кърджали.

Васил Байданов има една любима мисъл. Тя е на грузинския поет Шота Руставели: ”Всичко, което си дал на другите, остава да живее и след теб, това, което си запазил за себе си, си отива заедно с теб.”

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Къ
    КЪРДЖАЛИЕЦ
    0 0
    07:57, 4 дек 2017
    Не ни заблуждавайте уважаеми ............... Васил байданов е само въздух под налягане.
Последни новини