14 °C

5 животни, които вършат мръсната работа

Няма как да платим на други видове за труда им, макар да работят неуморно за човешкото съществуване. Нито един от лъвовете на Метро Голдуин Майер не е получил кралски привилегии, заради добре познатия си рев. Медоносните пчели допринасят с над 15 милиарда към американската икономика, опрашвайки селскостопански растения, при това без да получат и цент.

Представяме ви няколко примера за животни, които вършат работата, на която ние не сме способни или просто отказваме да свършим.

Гарвани

Гарваните са достатъчно умни и са се научили да разменят цигарени фасове за храна. През 2008 писателят Джошуа Клайн повдигна идеята за вендинг машина за гарвани, която възнаграждава птиците, когато приберат невзетото ресто. Експериментът му бе определен за повърхностен, но усилията за използване на природната интелигентност на птиците продължиха.

Най-новото изобретение е холандска машина, която възнаграждава гарваните с храна, когато приберат цигарени фасове от улицата. Звучи чудесно, но учените са скептични, че добре известната концепция ще проработи. “Гарваните вероятно притежават познавателните способности за изпълнението на тази задача, но им липсва мотивация”, казва орнитологът Кевин Макгаун от Университета Корнел.

Джон Марзлуф, учен от университета във Вашингтон смята, че не бива да убеждаваме дивите животни да вършат мръсната работа. “Трябва да се радваме заради удивителните им способности, а не защото могат да вдигнат фас от улицата ”, казва той. Гарваните така или иначе действат като обслужващ персонал в екосистемата, разчиствайки убити на пътя животни. Разсейването им с други задачи, ще ги накара да започнат да пренебрегват естественото си поведение. В допълнение, други птици вече прибират фасове от улицата, но не заради наградата. Те използват отпадъци със силна миризма при направата на гнездата си, за да отблъснат паразитите и вредителите.

Комари

На 6 ноември Агенцията за опазване на околната среда разреши на стартъп компанията MosquitoMate да освободи мъжки комари, пренасящи смъртоносни бактерии. Когато мъжките комари, които не хапаят, се чифтосат с женски комари, пренасящи заболявания, бактериите пречат на яйцата да се излюпят.

Комарите не са единствените животни, способни да унищожат собствения си вид. Така наречените кози Юда били обучени да отвеждат стадата на заколение, без те самите да пострадат. Тази концепция била подложена на тест в рамките на проекта Изабела на островите Галапагос през 2006. Инвазивни видове кози унищожили местните растителни видове с ненаситен апетит, карайки костенурките на острова да загинат от глад. Преследването на всички кози, една по една, щяло да отнеме много време. Затова учените поставили проследяващи яки на няколко от тях. Тези кози Юда, последвани от хеликоптер, се присъединили към приятелите си, които в крайна сметка били избити.

Кучета

Други инвазивни видове причиняват хаос в екосистемите по света. Малките, добре маскирани вредители са още по-трудни за унищожение. За щастие на помощ идват Работни кучета за опазване на околната среда.

Животните, обучени да разпознават миризмата на различни инвазивни видове, се подбират от приюти, на около едногодишна възраст. От 1000 кучета организацията подбира 30-тина природозащитни герои – половината от тях отпадат в хода на обучението. Директорът на програмата Пит Кополино търси енергични кучета, концентрирани върху играчките си, което ги мотивира да вършат добре работата си.

Работният ден на кучетата зависи от терена и температурата, но в повечето случаи продължава 5-6 часа. По-младите животни, изминават по-големи разстояния, търсейки следи от мечки гризли. След това учените слагат проследяващи яки на неуловимите хищници. По-старите кучета вършат по-детайлна работа, като търсене на миниатюрни инвазивни аржентински мравки. След края на кариерата си, кучетата се отдават на заслужена почивка върху канапетата на собствениците си.

Личинки

Докато кучетата ни помагат да открием и унищожим други видове извън тялото, личинките предотвратяват инфекции под кожата.

В продължение на хиляди години, жители от Нов Южен Уелс до Централна Америка използвали личинки за почистване на мъртва тъкан от жива плът. Процесът обаче е деликатен. В съвременната медицина, лекарите правят дупка с формата на раната в превръзката. Поставят останалата част от нея върху кожата, за да я предпазят от храносмилателните ензими на насекомите. Ларвите се поставят в мрежа върху раната, за да бъдат отстранени лесно при необходимост. През годините личинките няколко пъти идваха на мода, през 2017 идеята е все още жива и популярна.

Кози

Ранди Люис директор на лабораторията за паякова коприна към Университета в Юта, отглежда трансгенни кози от 12 години. Тези мутанти произвеждат коприна в млякото си, която учените от Юта превръщат в полезни материали, като облицовки, лепила и гелове. Стадните животни живеят във фермата на университета и се разбират помежду си много по-добре от паяците, които често се изяждат един друг, ако им се отвори подобна възможност.

Трансгенните кози водят нормален живот, макар учените да ги държат под постоянно видеонаблюдение, за да се уверят, че няма да бъдат откраднати. Животните прекарват малко повече време с хората в сравнение с останалите кози, но се доят по-рядко – 180 дни в годината, вместо обичайните 280. Екипът от Юта постигнал успех с изкуствената селекция. За максимална ефективност, те кръстосват женски трансгенни крави с нормални мъжки, чиито майки дават много мляко.

Люис обяснява, че ако бе имал избор, би предпочел да е коза, произвеждаща паякова коприна, заради възможността да допринесе с нещо повече от обикновено мляко.

Източник: popsci.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини