Агенцията по храните отрече българското месо да е тъпкано с антибиотици

Българската агенция по безопасност на храните опроверга разпространената информация от доклада на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е натъпкано с антибиотици, което нарежда страната ни 8-мо място по употребата им.

Според изнесените данни от Агенцията за последните три години са извършени изпитвания за остатъци от антибактериални субстанции, като са изследвани месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици и от зайци. През лаборатория са минали и мляко, яйца, мед и аквакултури.

до 30 септември тази година са изпитани общо 290 проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход. Не са констатирани отклонения. Три несъответствия са отразени при проби патешко месо от общо направени 521 през 2016 година. Една е несъответстващата проба през 2015 година от изпитаните общо 532 проби. Несъответствие е дала проба пчелен мед, която е показала наличие на сулфатиазол.

От БАБХ са категорични, че на пазара храните от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите. От Агенцията опровергават информацията, че “фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай” и са категорични, че това твърдение не е вярно.

От Агенцията напомнят и, че от 2006 г. в България е забранено

използването на антибиотиците като стимулатори за растеж при отглеждането на животните. Правят се и проверки за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    1 0
    17:06, 7 ное 2017
    Има си хас пък да кажат че е тъпкано Нали след това ще им стане ТЪПКАНО
Последни новини