Клас „прослужено време“ пак скара синдикати и работодатели

Не ви вярваме, скочиха синдикатите на работодателите. КТ "Подкрепа" събра бизнеса, за да се споразумеят за клас прослужено време. Според Димитър Манолов много безсмислени дебати са се провели до този момент, но и сега той не е убеден, че ще се постигне съгласие.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" представи международния опит в прилагането на клас прослужено време. По думите й у нас няма добавка от 12% върху заплатата, както твърдят работодателите. От публичните отчети на фирми става ясно, че добавката е под 2%. В допълнението към заплатата се оказва, че влизат, освен класът, и други добавки за извънреден труд, за нощен труд и др.Според Григорова оценката, както настоява бизнесът, да е основана на ефективността е субективна. Синдикалистката заяви, че бонус за ефективност едва ли ще има, ако шефът е сърдит, например.

Едновременно с това добавка за трудов стаж се прилага в множество държави, отчете Григорова. Когато търсиш стока, която да отговаря на изискванията ти и искаш подобрени характеристики, се налага да платиш за нея, категорична беше Григорова, посочвайки като подобрена характеристика факта, че като цяло работодателите търсят работници с опит в сферата.

С изявленията на синдикалистите кръстоса шпага Теодор Дечев от АИКБ. Той посочи, че клас прослужено време има във Венецуела, Боливия и Камбоджа, а в САЩ има в армията и в държавните пощи. В Шотландия също има бонуси за личните лекари, но има недоволство срещу това.

"Не искаме отмяна на клас прослужено време с проклятие", отсече Дечев, като обясни, че налаганият на ангро по този начин клас има място в държавните учреждения, където именно такъв няма.Дечев недоумява защо темата предизвиква толкова много палене и у едните, и у другите.

Никой не иска премахване на класовете въобще, изтъкна Дечев и посочи, че класът, както настоява АИКБ, трябва да се определя през колективните трудови договори.

Представителят на КНСБ Асия Гонева също се ядоса. По думите й нейният синдикат не се интересувал къде какво има по света, а какво се случва у нас. Бизнесът, според нея, в последните пет години не може да се похвали с подписан колективен трудов договор.

Предвидимост и сигурност, трябва да има за работниците, според Гонева. По думите й емисари на бизнеса обикалят по предприятията да забраняват подписване на КТД.

Без работниците няма как да вървим напред, подчерта Гонева и настоя да седне на преговори.

"Братя, нямаме ви доверие, а ви нямаме доверие, защото сме лъгани в годините", обърна се синдикалистката към работодателите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини