Учени изследват съзнанието след настъпването на клинична смърт

Медицината определя смъртта като момента, когато сърцето спира, кръвта не постъпва в мозъка, заради което той спира да функционира. Клетките му умират, но това не е мигновен процес. Той продължава няколко часа след клиничната смърт. Ново изследва хвърля светлина на преживяванията в тази "зона на здрача".

По думите на Сам Парниа, ръководител на изследването, съзнанието също не се изключва веднага след насъпването на смъртта.
Хората могат да запазят възприятията си в "първата фаза на смъртта". Ненапразно съществуват "свидетелски показания" за преживяното в отвъдното от хора, върнали се към живот след спиране на сърцето и клинична смърт.

"Те разказват, че са наблюдавали работата на медиците и са чували техните разговори. Дават факти, които няма как да знаят",  отбелязва Парниа.

В момента изследователите се фокусират върху "разпространението" на съзнанието след смъртта. Те издирват пациенти, преживели спиране на сърцето, в Европа и САЩ, като се опитват да разберат какво изпитват  хората в момента на клинична смърт. Парниа счита, че по този начин един ден ще имаме универсално познание за "посмъртните преживявания". 

Изследователите търсят най-точните методи за мониторинг на състоянието на мозъка на прага на смъртта, за да повишат качеството на реанимацията и по-ефективно да се справят с травмите на главния мозък при възстановяване работата на спрялто сърце, пише Live Science.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини