Депутатски обиди в Деня на народните будители. Преглед на печата

Поредната ескалация в отношенията между опозиция и управляващи е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"В размяна на обвинения и обиди между депутати от ДПС и "Обединени патриоти" се превърнаха дебатите към проектa на ДПС за промени на закона за гражданската регистрация. Той предвиждаше да се заличават в регистрите дадените насилствено по време на "Възродителния процес" имена, с които са замени мюсюлманските, както и да се въведе забрана подобни данни да се изискват от служителите по гражданското състояние. Смятаме за абсолютно недопустимо да се изисква от гражданите да съобщават в писмена или устна форма лични данни, които длъжностното лице може да види в ЕСГРАОН и свързаните регистри, каза Джейхан Ибрямов. Според Павел Шопов от "Обединени патриоти" ("Атака") 90% от хората, сменили имената си, са го желаели. Той разви тезата, че десетките терористични актове и ексцесиите по време на "възродителния процес" са организирани от турските служби, а ДПС е наследник на една от тези служби. Той призова да се гласува против, защото проектът бил "за починали хора". Ето защо цяла Европа води битка с националистите, заради липса на ценности, каза Халил Летифов (ДПС) към Шопов и обясни, че на него лично му се иска често удостоверение за съответност на имената. "Припомнят колегите, нямам щастието да имам тази памет, че сте подавали молба за членство в ДПС, но не за това излизам", каза към Шопов Велислава Кръстева (ДПС). "Обяснимо е, че не си спомняте, много завои правихте през годините", отговори Кръстева на подвиквания от страна на "патриотите" от залата. "Вие и вашата политическа сила сте срам за патриотизма, вие сте позор за парламентаризма и политическия елит в България. Вие сте камък на шията, който ще потопи ГЕРБ. И понеже днес е ден на будителите ще цитирам Ботев: "Вий, вий сте идиоти", каза от трибуната Кръстева по адрес на Павел Шопов и парламентарната група на "Обединени патриоти". Думите и предизвикаха Станислав Станилов от "Обединени патриоти" ("Атака"), който направи забележка към председателстващия събранието Явор Нотев, който е от неговата партия, че е допуснал обиди. "Вие сте за отделност", каза Станилов към ДПС. "Престанете да ревете насреща ми като диваци. Аз не мразя турците, но вие създавате този език на омразата", надвикваше се с депутатите от ДПС Станилов. Павел Шопов излезе на трибуната и каза, че не се чувства обиден. "Аз не се обиждам от думите на една еничарка. Нашата задача и цел тук е да се борим срещу чуждия турски национализъм. Ние се справяме и еничарката явно се ядоса", каза Шопов. После се впусна в лингвистично-исторически обяснения, че в по-късни османски имена към еничарските корпуси е имало еничарки като обслужваш персонал. В крайна сметка законопроектът на ДПС беше отхвърлен с 23 гласа "За", 61 "против" и 66 "въздържал се"." - в. "Дневник".

"Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че присъствието на Валери Симеонов като вицепремиер в правителството и в управляващата коалиция е двоен стандарт от страна на ГЕРБ. "Преди вота на недоверие има по-важни неща, които трябва да се случват и те се случват", заяви той по повод на оставката на здравния министър Николай Петров в кулоарите на парламента тази сутрин. "Виждаме, има оставка на министъра на здравеопазването, обясни той. - От вас /медиите, б.р./ разбрахме, че причина за оставката е одитен доклад и извършена проверка на прокуратурата, която не е установила нищо. Но от ГЕРБ твърдят, че за тях тази оставка е морален акт. Морален акт при наличие на одитен доклад и проверка на прокуратурата, която не е установила нищо. Тогава идва друг въпрос. От вас - медиите, получихме доста информация за оградата и каналджийството, от вас видяхме агресия срещу възрастни хора на границата, от вас виждаме влезли в сила съдебни решения, които пак от вас - медиите, виждаме, че не се изпълняват. От вас виждаме през последните дни осъдително решение на бургаския съд за езика на омразата. Резултатът какъв е? Вицепремиерски пост! Намирисва ли ви на двойни стандарти", обобщи с въпрос Карадайъ. "Едното е било морален акт, а другото какво е, запита той. - Какво означава това и какъв сигнал изпращаме към обществото? Ние твърдим, че ГЕРБ е виновно затези двойни стандарти и за толерирането на агресията, езика на омразата, омразата в действие, включително срещу медиите. Виждаме през официалния сайт на Министерски съвет заплахи към медиите. Какво повече е нужно, когато твърдят, че са морални?"..." - в. "Стандарт".

"ДПС ще разговарят с БСП за вот на недоверие към кабинета ДПС ще разговарят с БСП за инициирането на вот на недоверие към кабинета "Борисов" на тема корупция, стана ясно от коментара в кулоарите на парламента на лидера на движението Мустафа Карадайъ. По думите му това е една от важните теми за страната. "Преди вода на недоверие има по-важни неща, които трябва да се случват, а и се случват. Виждаме има оставка на един министър. От вас медиите виждаме последните дни осъдително решение на бургаския съд - за езика на омразата. Резултатът какъв е - вицепремиерски пост. Намирисва ли ви на двойни стандарти. Едното е било морален акт, а другото какво е? Какво означава това и какъв сигнал пращаме към обществото? Ние твърдим, че ГЕРБ са виновни за тези двойни стандарти и за толерирането на агресията, езика на омразата", обясни Карадайъ." - в. "Сега".

Протестите на учените и финансирането на науката също са сред темите на всекидневниците.

"Докато политиците ни поздравяваха за Деня на народните будители, учени от БАН и от Селскостопанската академия излязоха на протест срещу мизерното и унизително заплащане на труда им. Мотото е "Да продължим делото на Народните будители - Да съхраним науката в България". Шествието тръгна от сградата на БАН към паметника на Васил Левски и Св. Св. Кирил и Методий, където протестиращите поднесоха цветя, след това бяха връчени декларации в Министерството на финансите, Министерски съвет и Народно събрание. Млади докторанти твърдят, че получават 450 лв. стипендии вече 9 години. Това са средства, с които се предполага, че те ще покрият разходите за научна дейност на световно ниво. Протестиращите докторанти настояват докторантската стипендия да бъде вързана с минималната работна заплата. Протестът се обяви срещу мизерното и унизително заплащане на висококвалифицирания труд; липсата на управленско отношение и адекватни решения за гарантиране на достоен труд и социална защита. Учените заявиха, че вече 10 години срещу тях се проявява геноцид." - в. "Стандарт".

"Няколко часа след протестите, на които учени от Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия поискаха по-високи заплати и повече пари за наука, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов дадоха пресконференция, на която да обяснят, че в проектобюджета за 2018 г. има около 120 млн. лв. повече за наука, или общо 405 млн. лв. Разликата между реалността и очакванията на академиите и университетите според управляващите била, че повечето пари за наука не били разпределени предварително по институции, а те трябвало да се конкурират за тях. От изявлението на министър Горанов се разбра, че в бюджета за 2018 г. за БАН има около 5 млн. лв. повече. Нови средства при финансирането на науката са парите по Стратегията за развитие на научните изследвания - 44.7 млн. лв., както и средствата за Националната пътна карта - 20 млн. лв., които се очаква да бъдат за научна инфраструктура. Колко от тези пари ще са за проекти, по които да се кандидатства, обаче не стана известно. Бюджетът на фонд "Научни изследвания", който по принцип е за проекти, не е променян съществено спрямо т.г. и ще бъде около 16.5 млн. лв. "За наука има повече пари, но за добри или за зло няма да бъдат разпределени поравно", обяви вицепремиерът Дончев." - в. "Дневник".

"Разходите за наука през 2018 година са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени поравно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. Протестът на колегите от научната общност намират аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура, каза Горанов. Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева. Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата, посочи министърът на финансите. Научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс. Ако той бъде разпределен предварително ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите, добави той. По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс, каза Горанов. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати той може да бъде увеличен с десетки милиони лева, посочи той. Да си будител е призвание, а не професия, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Когато учени протестират, ние дължим отговори, заяви той. Средствата за наука не се разпределят на глава - голяма част от финансирането минава през програми и проекти и това предизвиква известна доза дискомфорт, каза Томислав Дончев. Амбициите на държавата са, когато стартира нови проекти, например за нова машина за армията, българските учени да бъдат въвлечени, добави Дончев. През 2018 година в консолидираната фискална програма има 405,8 млн. лева за наука, каза Горанов. Никой не се опитва да омаловажава протеста, всеки има право на позиция. Българската наука е исторически недофинансирана, каза Дончев." - в. "24 часа".

Поредното овакантяване на поста на здравния министър също е във фокуса на изданията.

"Зетят на здравния министър пробил във ВМА при друг шеф Опитите да се омаловажи скандалът с договорите на зетя на здравния министър в оставка продължават. Военна болница е купила консумативи за 300 000 лв. от фирмата, свързана със зетя на бившия началник на ВМА и здравен министър Николай Петров. Освен това първият му договор е подготвен от друго ръководство на болницата, обяви пред Дарик радио зам. здравният министър Мирослав Ненков, който също като Петров идва от ВМА. "Откакто този екип влезе в МЗ, излязоха няколко "разкрития" на ваши колеги, които всички бяха с няколко месечна давност. Тази история с одитния доклад също е стара. Поръчката за 1.7 млн. лв. всъщност е прогнозна цена. Защото не е ясно колко от даден консуматив ще изработи болницата за една година. Военната болница например е спешен център и ако не дай Боже стане някоя извънредна ситуация и в нея постъпят множество спешни пациенти, разходът за определени консумативи ще се качи непредвидено", обясни Ненков. Затова за трите години, през които е действал договорът между ВМА и свързаната със зетя Явор Цонев фирма, купените от нея консумативи са за 300 000 лв. "Това е под 5% от всички консумативи от този вид, които болницата е консумирала", каза още Ненков и припомни, че фирмата е избрана по критерий най-ниска цена, а "военният прокурор не смята, че има престъпление". Военният прокурор обаче се проверява от военната апелативна прокуратура заради това си становище. Първата обществена поръчка, спечелена от спорната фирма, която е за по-голямата сума, е стартирана и финализирана от предишното ръководство на ВМА. "Ген. Петров просто я подписва", каза Ненков. Втората поръчка за над 300 000 лв. прогнозна цена обаче е от времето, когато Петров е началник на болницата..." - в. "Сега".

"Изключително много съжалявам за оставката на министър Николай Петров, българската здравна система загуби от тази оставка", заяви председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. "Моето мнение е, че трябва да има устойчивост в политиката. Една личност е важна за системата, но всъщност устойчивите решения трябва да бъдат решения на една политика, която е консенсусна, последователна, за да не се случва така, че при всяка смяна да имаме връщане назад и започване отначало. Здравеопазването се нуждае от дългосрочна визия, консенсус и устойчиви решения", коментира д-р Дариткова. По думите й има мантри, които се повтарят с цел политическа употреба. "Темата за търговските дрружества и лечебните заведения е една такава. Тя намери голяма популярност на един неотдавнашен конгрес. Смятам, че в политиката на здравеопазването трябва да се търси надпартийния консенсус. Тук политизирането е изключително вредно", допълни д-р Дариткова. "С мен не е говорено да бъда министър на здравеопазването - моята сила е в парламента, отвърна тя на въпрос за бъдещия министър. - Факт е, че вече 9 години съм в политиката и в сферата на здравеопазването. Донякъде е логично при всяка смяна на министър, аз да бъда евентуално търсена и ориентирана към поста." Попитана дали министерският пост трябва да бъде зает от заместник-министър Мирослав Ненков, д-р Дариткова отговори: "Този въпрос трябва да бъде зададен към премиера и правителството" ,зави д-р Дариткова. "Парламентарната здравна комисия в момента е в бюджетна процедура. За нас е важно тази процедура да мине успешно, за да гарантираме нормално функциониране на сектор "Здравеопазване" следващата година", допълни д-р Дариткова." - в. "Стандарт".

Телефонните измами също са сред актуалните теми.

"Никога не давайте пари, поискани по телефона за: акция на МВР по "залавяне" на ало измамници, измъкване от ареста на роднина (уж причинил катастрофа), операция на близък, ваксина, освобождаване на колет, да сключите "изгодна сделка", да спечелите от томбола. Най-голямата сума, дадена през 2017 г., е 116 000 лв. От началото на годината 645 души са се оплакали в полицията от измами. Разкрити са 107 мошеници. Не помагат почти ежедневните репортажи в новините на всички медии за поредните жертви, нито призивите на полицаи и прокурори към хората да не вярват на мними полицаи и лекари, които им разказват небивалици за полицейски акции, за зловещ птичи (свински) грип, или за ужасяващи катастрофи с децата и внуците им. С необяснима наивност и доверчивост хората продължават да изхвърлят парите през балкони, да ги оставят до кофи, по спирки и на пейки в градинки. Понякога обаче измамниците предварително са получили необходимата им информация. Вече се множат случаите, при които бандитите се представят по телефона за служители на електроразпределителни дружества. По време на разговора те научават как се казва човекът, къде живее. По-късно използват тези сведения за по-голяма достоверност. Например веднага се обръщат по име и така жертвата остава с впечатление, че наистина им се обажда техен близък. Един бърз поглед върху бюлетините на МВР показва, че само за последните два месеца - от 1 септември до 30 октомври, няма нито един ден без измамен, а понякога са по двама, трима, четирима, че и повече. Само от 1 януари до 9 септември 2017 г. на тел. 112 са постъпили 11 021 сигнала за лъжливи обаждания по телефона. За съжаление обаче, няма техническа възможност да се разбере по колко от всички жалби, образувани дела и обвиняеми бандити, първият сигнал е постъпил чрез тел. 112. По данни на МВР от началото на годината до 15 октомври в районните управления има подадени 645 жалби от хора, ужилени от телефонната мафия, което прави по минимум двама измамени на ден. Според официалната полицейска статистика за същия период регистрираните престъпления са 582. Първенец е София. От началото на годината сигналите от пострадали са 127, а регистрираните престъпления са 120..." - в. "24 часа".

"Според изследване на прокуратурата пострадалите от телефонни измами жени са три пъти повече от мъжете. Най-често жертвите са на възраст между 71 и 80 години. 93 процента от апашите пък са мъже на възраст между 18 и 35 години..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини