83-годишен шофьор засече младок до Цигарената и обърна колата си

    Само чудо успя да запази живота на трима възрастни и младо момче при зверския сблъсък около 10 часа днес на кръстовището до Цигарената в Хасково.

    Сблъсъкът е станал след като правещата ляв завой кола, шофирана от 83-годишния водач, която се е движела от бул.“ В. Левски“ към бул.„Съединение“ е отнела предимството на миналия вече на зелено автомобил, който се е движел откъм Млада гвардия.

    Десетки шофьори станаха свидетели как колата на 83-годишния Драгия от удара се обърна на дясната си страна. Минувачи помогнаха автомобилът да бъде върнат отново на гумите и така успяха да спасят от по-сериозни травми двете пътуващи в колата жени - едната до шофьорското място, а другата на задната седалка. И двете се оплакаха от болки в гърдите, но видимо бяха добре. Възрастният водач беше само с окървавена ръка. „Аз съм виновен. Отнех предимството, но и младото момче караше много бързо“, призна Драгия.

    Леко пострадал с рана на главата е и младият шофьор на другия автомобил в инцидента Митко .

    На място е полицията, пострадалите в катастрофата се обработват и от медици на Бърза помощ.

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      То
      Тодорова
      45 -17
      10:52, 1 ное 2017
      Не знам кой са тези синове и дъщери който остават родителите си на тази възраст да карат коли и застрашават околните водачи и пешеходци.Това не е нормално.Замислете се!
      • До
        До Тодорова
        26 -26
        11:00, 1 ное 2017
        Мисля , че това трябва със закон да се забрани . След 70 год. стават опасни за движението
      • До
        До Тодорова 2
        35 -12
        11:30, 1 ное 2017
        Нищо не им пречи да шофират и на тази възраст! Всеки , който е бил извън България може да потвърди баби на по 80 и нещо какви коли карат например в Германия и т.н. Лошото тук е, че няма толерантност и разбиране между шофьорите, отделен е и въпросът за компетенстността и на младите шофьори.
      • Ми
        МИМ
        19 -6
        11:59, 1 ное 2017
        То не е нормално и да не знаеш кога се пише И и кога Й
      • Пе
        петрова
        24 -5
        12:06, 1 ное 2017
        В чужбина шофират на тази възраст, но ако сте забелязали в градовете разрешената скорост е 30 км в час. Представям си с каква скорост е дънил младия шофьор за да обърне колата.
      • За
        заинтересуван
        4 -4
        16:39, 1 ное 2017
        Излезте от телевизора. Живеем в България, в чужбина та в чужбина. Много неща има в чужбина, дето не сте наясно и подобни коментари ви правят да изглеждате още по-прости...
    • 2
      Тр
      Транспортната комисия
      33 -3
      11:03, 1 ное 2017
      Всеки ден минавам оттам и завоя наляво е много рискован.Още повече че идващите откъм Мл.Гвардия надуват за да хванат зеленото.Когато има и завиващи към болницата няма никаква видимост.Решението е на всички рискови кръстовища да се сложат секции наляво на светофарите.На Дунав и Раковски е същото.На Дунав и В.Левски също.Вместо да се харчат пари за светофари-коледни елхи като до театъра,по-добре да се преработят другите светофари.
      • Jo
        John
        9 -15
        11:37, 1 ное 2017
        рискован е само за олигофрените, които не могат да... Виж коментара
      • Тр
        Транспортната комисия
        25 -6
        11:59, 1 ное 2017
        До г-на с чл.50-Първо-след като там стават често катастрофи,значи кръстовището е рисково.Второ-като ти спре един автобус,който завива към автогарата и нямаш видимост.А самия ти коментар говори красноречиво че си "майстор на спорта"
      • Jo
        John
        2 -2
        17:03, 1 ное 2017
        колко излетели има по кръговите, значи и те са рискови, защо ги искате тогава, на крив ..й, космоса му пречи!
    • 3
      Сп
      справка
      27 -1
      11:26, 1 ное 2017
      На фона на ежедневните катастрофи с млади хора, процентно предизвиканите катастрофи от възрастни водачи са около 1%. Защо веднага се скача за отнемане на правата им, а на младите нарушители да не бъдат?!
      • Тр
        Транспортната комисия
        22 -3
        11:34, 1 ное 2017
        Няма съмнение,че възрастния човек е засякъл младежа.Ама с каква скорост трябва да удариш една кола за да я обърнеш?А г-жата по-горе ако шофира,нека да се пробва на споменатите кръстовища как се завива наляво.
    • 4
      Сп
      справка
      22 -6
      11:30, 1 ное 2017
      И друго нещо. Акцентът в заглавието още е тенденциозен и дискриминационен. Директно звучи обвинително спрямо възрастните, че те никога нямат право на грешка.Нали и те са хора все пак?!
      • Не
        Незапознат
        0 -5
        18:33, 1 ное 2017
        Аха,значи като се спомене 18 хашлак никой не казва... Виж коментара
    • 5
      Ба
      Банко
      26 -2
      11:36, 1 ное 2017
      Какъв е тоя разгърден башибозук? Сигналните жилетки се закопчават до горе - да видят как е в англия!!! Нещо тая имитира метачките по улиците...
      • Гр
        гражданин
        3 0
        16:07, 1 ное 2017
        веднага наказание за уронване на професията.
    • 6
      Фа
      факт
      10 -16
      11:56, 1 ное 2017
      Факт е че с напредване на възрастта реакциите и вн... Виж коментара
    • 7
      За
      заинтересуван
      5 -2
      16:33, 1 ное 2017
      Навсякъде по малките населени места е така. Факт е, че има отнемане на предимство, даже възрастния шофьор го потвърждава. От там, колко бързо е карал другия водач трябва да се установи и докаже. Има си процедура. Няма такава обаче, която да накара възрастните шофьори, тези с медицински или други проблеми, да не предприемат съзнателно подобни маневри в нарушение на правилата с идеята "Ако мина" или "Той ша спре" и подобни. Така както зорко е забелязал нарушителя как другия водач "карал много бързо" с какво съзнание е тръгнал на подобна маневра? Отче наш...? Или друго? Идете в някой супермаркет. Там е същото. Вървя си бавно и спокойно към касата със покупките си и изведнъж две баби с торбите ме изпреварват с бясна скорост, докато ме гледат в очите, при това с бастуните под мишници... Отстъпвам, възрастни хора, да минават. Само че, след като 15 минути пита "това колко е", брои, докато извади да плати и тнт, след касата опира бастуна и почва да охка и да стъпва едва едва. Питам я - тез хапчета дето ги пиете, помагат явно, ама им е кратко действието....
      Не е нормално някой да бъде съжаляван и извиняван и в същия момент той да го счита за предимство, което всички му дължат. На тези години и зрението и реакциите и преценката на ситуациите в динамиката на пътното движение е значително по-слаба и само въпрос на време е някой от вас да се надене на поредния камикадзе на пътя, който после да му обясни - "виновен съм, ама и ти не си по-убав"
    • 8
      Вс
      Всевишния Кенанец
      7 -1
      16:34, 1 ное 2017
      Никой не е застрахован, допускат се грешки, разсеяност и т.н....Но за ляв завой да с енаправи нявсякъде отделна секция, особено на такива големи кръстовища и най-вече на това на Зеленчуковия пазар...навсякъде има конфликт между пешеходец и шофьор , друг в въпроса че 2/3 карат наизуст и освен напред в друга посока не гледат, да не говорим за използване на огледала и познаване на знаци... На всяки 5 години да се въведе опреснителен изпит за всички шофьори и така половината ще отпаднат поради некадърност. Щото има такива които карат без книжки повече от перфектно, а има и такива които от 40 години имат книжки и не могат да потеглят по нагорнище и започва едно потене, едно притеснение, гаснене на колата...изобщо голяма драма
    • 9
      Сн
      Снимка №1
      1 -2
      16:43, 1 ное 2017
      "Злобното старче"
    • 10
      На
      НАБОРА
      3 -2
      20:52, 1 ное 2017
      Пожелавам на всички критикари да доживеят до сто.
    • 11
      Ча
      Чапразов
      2 0
      02:06, 2 ное 2017
      Бабата е отвлякала мниманието на дядото и хоп...
    • 12
      Ви
      Винету Касабян
      2 0
      18:33, 3 ное 2017
      няма какво да обвиняваме дядото или бабата - необходимо е да се изгради кръгово движение, колко хора трябва да пострадат още? колко?
    Последни новини