Десетки се стекоха на храмовия празник на "Св.Димитър"

Изображение 1 от 2

    Десетки християни влязоха в църквата „Св. Димитър“ -Първомай , за да отбележат храмовият празник и е едно от най-големите събития в есенния църковен календар -  Димитровден.

    Входът на най-старият храм беше празнично украсен с венец. Членовете на църковното настоятелство посрещаха хората още в двора, доволни от усмихналото се есенно слънце. Млади и стари се стичаха от сутринта. Майки водеха децата си. Стотици миряни сведоха глава в църквата и запалиха свещ в чест на светията.

     Свещениците отслужиха празничен водосвет и осветиха традиционния курбан.

    Църквата „Св.Димитър“ е построена през 1848 година – малка, схлупена и вкопана в земята, тя е интересна с иконите си и с пристройка, в която се било първото килийно училище в Хаджи Елес.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      68
      681
      5 -2
      15:52, 26 окт 2017
      Димитровден-аргатският празник на който чорбаджиите се разплащат с работниците си ,превивали цяла година гръб на нивите им.Народът вярва, че св.Димитър докарва зимата.Честит имен ден на всички носещи имената Димитър ,Димитрия,Димо,Димитра!
    • 2
      Ам
      Амин
      1 0
      09:11, 27 окт 2017
      Бог да ни дари преуспяване във вярата и в духовното благоразумие. Бъдете здрави. Благодарности на Църковното настоятелство за грижата им за хората.
    Последни новини