НАСА определя името на новия си марсоход чрез гласуване в интернет

Чрез гласуване в интернет ще бъде определено името на новия марсоход на НАСА, съобщиха ИТАР-ТАСС и РИА "Новости". Апаратът ще полети към Червената планета след две години. Специалният сайт на НАСА, където ще се извършва гласуването, ще бъде открит в понеделник, на 23 март, съобщиха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

То ще продължи една седмица и ще приключи на 29 март. Участниците в инициативата ще могат да избират сред 9 предложени имена, които засега се пазят в тайна. Те са избрани след конкурс, в който са участвали деца на възраст от 5 до 18 години. Те е трябвало до 25 януари да предложат име на новия марсоход и да обяснят в есе защо са се спрели на него. 9-имата финалисти, които се пазят в тайна до понеделник, са били избрани сред 9000 ученици, участвали в конкурса.

"Названията, които предлагаха учениците, варираха от имена на герои до названия на животни и насекоми" - разкри Мишел Виоти, представител на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Ученикът, чието предложение бъде избрано след гласуването в интернет, ще бъде поканен в лабораторията в Пасадена, където ще може да се разпише на марсохода. А 30-те полуфиналисти в конкурса ще изпратят на Марс записани на микрочип послания.

Работното название на апарата е "Mars Science Laboratory" ("Марсианска научна лаборатория"). Изстрелването му е предвидено за 2011 г., а на Червената планета той трябва да кацне през 2012 г. Това ще е най-скъпият и съвършен марсоход в историята, твърдят специалисти. Космическият апарат, дълъг 2 метра, ще е с много по-добри възможности и параметри от работещите вече шеста година на Червената планета "Опортюнити" и Спирит".

"Mars Science Laboratory" трябва да установи дали някога на Марс е имало благоприятни условия за възникване на живи микроорганизми, а също има ли на Червената планета вода и химически съединения, нужни за появата на живот.

Проектът се ръководи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, която следи също за работата на "Опортюнити" и "Спирит". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини