Секретари и библиотекари от Кърджали получиха сертификати за работа с компютри

5 читалищни секретари и библиотекари от читалища в общините на област Кърджали преминаха обучение за придобиване на начална компютърна грамотност. То бе организирано от НЧ „Обединение 1913“ Кърджали във връзка с проект на Агенцията по заетостта „Ваучери за заети лица“, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Секретарят на читалището Камелия Чолакова връчи свидетелствата на завършилите.

От юни тази година заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование, имаха право да подават заявления към Бюрата по труда, за да се включат в курсове за придобиване на професионална квалификация по професии или обучения по чужд език и дигитална компетентност. Обученията се реализират чрез предоставянето на поименни ваучери на лицата от целевата група при 15% съфинансиране от тяхна страна, съгласно чл.5 ал.3 от пмс 280/2015 г.

НЧ „Обединение 1913“ Кърджали е учебна база на асоциация „Съвременни читалища“, с лиценз на център за професионално обучение № 200612327/31.05.2006 г. Курсовете за придобиване на начална компютърна грамотност са с продължителност 50 учебни часа. След успешно положен изпит курсистът получава сертификат, признат в Европейския съюз.

Такива сертификати през 2010 година получиха 30 секретари на читалища от област Кърджали по програма „Аз мога“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини