17 °C

БНТ2 с репортажи за преминаването на линията в Първомай

В два поредни репортажа журналистът от БНТ2 Златан Бояджиев пресъздава ситуацията с преминаването на жп линията в Първомай.

В излъчения вчера беше поставен въпросът за вечно неработещите асансьори на гарата, което не е новина за никой от живеещите в града.

Предстои да бъде показан материал, в който репортерът пита за обещания прокар един от директорите на НКЖИ, днес от 19.30 часа.

Вече 6 години жители на града са ограничени в достъпа им до разположените в центъра на града институции, банки, търговски и други обекти. 6 години местната управа обещава да направи всичко, за да може хората от северната страна да стигнат безпроблемно до южната част на града и обратно. Бяха отделени средства за разработване на план и техническо съоръжение, кмет и общинари обещаха заедно с жителите да се борят и да отстояват техните интереси пред НКЖИ, обявиха построяването на прокар за обект от обществено значение. Резултатът е напразни надежди и неизпълнени обещания. Притежателите на автомобили колкото и да се оплакват, че пътят им се е удължил, не слязоха от превозните си средства и все пак преминават през надлезите. По-младите велосипедисти успяват някак си да изтикат колелата през поставените релси. Майките си вземат придружител, за да минат през подлеза. Инвалидите си стоят по домовете защото нямат алтернатива за преминаване.

Ръководните кадри на НКЖИ разчита на това, че местните може да забравят исканията си. Местната управа свива рамене и казва, че няма бюджет, с който да бъде изградено каквото и да е и прехвърля отговорността на НКЖИ. А хората „опъват каиша“.

Рационално решение не се търси. Говори се за гражданско неподчинение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  12
  123,,,
  13 -21
  15:03, 2 окт 2017
  какъв кайш? каиша го опъва само янко диков защото... Виж коментара
  • 45
   456
   8 -4
   15:32, 2 окт 2017
   И в.Първомай.се намери един хейтър т.е.от всичко недоволен /123
 • 2
  Не
  Недоумение
  23 -5
  15:34, 2 окт 2017
  проблем има и то сериозен. Не ни е виновен Янко, виновни сме всички ние, че толкова години теглим и продължаваме да си трайкаме и мълчим. Града е разцепен и то грубо и безцеремонно. Това е. Как и може ли да се поправи това могат да кажат специалистите, а НАША работа е да я докараме до това положение. С трайко няма да стане.
 • 3
  77
  777
  2 -1
  06:46, 3 окт 2017
  Моля , качете линк на репортажа!
 • 4
  Северен Първомай е слабо развит, населен от тумби разсилни - необразовани и безперспективни, почти без производство и културни средища. Южен Първомай също върви натам и обединението между двата "щата" по-скоро ще има отрицателен икономически ефект, отколкото възможност развитие.
 • 5
  Се
  Северъ
  4 -2
  14:16, 3 окт 2017
  Аз живея в северната част на Първомай, не мисля, че е западнал а напротив доста си е добре. Но все пак връзката е жизнено важна и за двете части на Първомай най добрия вариант е да се пусне прелеза до МЕЛНИЦАТА за МПС до 3.5 тона и проблема се решава.
 • 6
  Не
  Недоумение
  2 -1
  14:26, 3 окт 2017
  до "Северен Първомай - изпаднали германци."

  човек, ясно е че всеки има право на мнение, но да се делим на "северен" и "южен", че при положение че градът запада, топи се, младите хора бягат (я по големите градо , я по чужбина), въобще - станахме град само по документи, не мислиш ли че е МАЛКО пресилено?
  Това е типична черна на нашата народопсихология - една шепа хора , а винаги разделени, жалкарска работа, наистина.
  Не знам какъв "човек" трябва да си за да го напишеш това.

 • 7
  Di
  dir.bg
  3 -2
  16:19, 3 окт 2017
  ... От НКЖИ обясняват, че при общественото обсъждане на скоростната железопътна отсечка в Първомай никой не е поставил искане за подлез.

  "Този проект е съгласуван и минал обществено обсъждане в Първомай ...и в един момент след приключване на строителството някой решава че трябва да има още един подлез", каза Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ.

  От компанията съобщиха още, че в района на Първомай са изградени 7 съоръжения за пресичане на железопътната линия на различни нива и не планират изграждането на други съоръжения по инфраструктурата в района.
 • 8
  Ян
  янко диков
  1 0
  01:15, 5 окт 2017
  Ще се опитам да коментирам посланията на НК ЖИ отправени в предаването поБНТ2 и БНТ1 .Ген д-р на НК ЖИ би трябвало да е запознат че този някой който е решил да има още един подлез–пътен– са близо 2000 граждани на Първомай заявили това в подписка на 15 06 2011г Аз лично преброих 3 съоражения а не 7
  –пешеходен подлез до автогарата
  –надлеза до Булконс
  –пътен подлез в Любеново
  Могат условно да се изброят още 2
  –Околовръстното шосе-явяващо се и като надлез–което в някакво обозримо бъдеще така или иначе е предвидено
  –подлеза на жп гарата но първостепеното му предназначение е да обслужва самата гара
  Ако някой знае за още 2 високотехнологични съоражения нека ги съобщи и да бъда извинен
  Но дори ида са 7 ще кажа 77 да бяха направили когато на едно му няма асансьорите а на друго не му работят да си ги взимат в София.А пък ако ще се движим като в София да ни вземат там.
  До тук с емоцията.Малко факти около така приетия вариант за жп трасе и неговото публично обсъждане–такова и досега въпреки нашите искания не ни бе показано–
  Ще цитирам няколко писма между ОбА и НК ЖИ
  – 17 05 2002г изх№ 92–00–283 кмета Баръмов настоява за прокар до съществуващия жп прелез - до автогарата-
  – 21 05 2002г вх№ 92-00-283 до кмета Баръмов предложение от НК ЖИ за прокар в идейното трасе на км199+820-страна Пловдив- .Отправено е и предупреждение че средствата са ограничени и може някои строителни дейности да бъдат СЪКРАТЕНИ.
  – 03 06 2002г изх№92-00-283 кмета Баръмов и ОбА не са съгласни с предложението на НК ЖИ за изграждане на прокар на км199+820 -страна Пловдив- и настояват да се изгради на мястото на съществуващия прелез -до автогарата-
  – 05 05 2003г проведена е работна среща от чийто протокол е видно че прокарите в Първомай на ул Спартак и км 188+262 трябва да са с 4 м височина.
  – 30 01 2004 приключва процедурата по обявяване на проекта съгласно ЗУТ
  –04 03 2004г изх№ 04-02-1 в писмо до НК ЖИ кмета Папазов настоява прокар №1 да бъде предвиден с височина за леки автомобили
  –29 04 2004г вх№ 04-02-1 в писмо до кмета Папазов НК ЖИ заявяват че исканата височина за прокар №1 не може да бъде реализирана
  – 30 04 2004г Общ. съвет дава съгласие за одобрение на проектната документация от по-горни инстанции.Решение№ 93
  Няма да внушавам на никого нищо.Според мен обществено обсъждане за отпадане на прокара за който сега се борим и който отвоювахме и през 2012г може да е имало само между 00ч на 29 04 и 00ч на 30 04 2004гХороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини