20 °C

БНТ2 с репортажи за преминаването на линията в Първомай

В два поредни репортажа журналистът от БНТ2 Златан Бояджиев пресъздава ситуацията с преминаването на жп линията в Първомай.

В излъчения вчера беше поставен въпросът за вечно неработещите асансьори на гарата, което не е новина за никой от живеещите в града.

Предстои да бъде показан материал, в който репортерът пита за обещания прокар един от директорите на НКЖИ, днес от 19.30 часа.

Вече 6 години жители на града са ограничени в достъпа им до разположените в центъра на града институции, банки, търговски и други обекти. 6 години местната управа обещава да направи всичко, за да може хората от северната страна да стигнат безпроблемно до южната част на града и обратно. Бяха отделени средства за разработване на план и техническо съоръжение, кмет и общинари обещаха заедно с жителите да се борят и да отстояват техните интереси пред НКЖИ, обявиха построяването на прокар за обект от обществено значение. Резултатът е напразни надежди и неизпълнени обещания. Притежателите на автомобили колкото и да се оплакват, че пътят им се е удължил, не слязоха от превозните си средства и все пак преминават през надлезите. По-младите велосипедисти успяват някак си да изтикат колелата през поставените релси. Майките си вземат придружител, за да минат през подлеза. Инвалидите си стоят по домовете защото нямат алтернатива за преминаване.

Ръководните кадри на НКЖИ разчита на това, че местните може да забравят исканията си. Местната управа свива рамене и казва, че няма бюджет, с който да бъде изградено каквото и да е и прехвърля отговорността на НКЖИ. А хората „опъват каиша“.

Рационално решение не се търси. Говори се за гражданско неподчинение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  12
  123,,,
  13 -21
  15:03, 2 окт 2017
  какъв кайш? каиша го опъва само янко диков защото... Виж коментара
  • 45
   456
   8 -4
   15:32, 2 окт 2017
   И в.Първомай.се намери един хейтър т.е.от всичко недоволен /123
 • 2
  Не
  Недоумение
  23 -5
  15:34, 2 окт 2017
  проблем има и то сериозен. Не ни е виновен Янко, виновни сме всички ние, че толкова години теглим и продължаваме да си трайкаме и мълчим. Града е разцепен и то грубо и безцеремонно. Това е. Как и може ли да се поправи това могат да кажат специалистите, а НАША работа е да я докараме до това положение. С трайко няма да стане.
 • 3
  77
  777
  2 -1
  06:46, 3 окт 2017
  Моля , качете линк на репортажа!
 • 4
  Северен Първомай е слабо развит, населен от тумби разсилни - необразовани и безперспективни, почти без производство и културни средища. Южен Първомай също върви натам и обединението между двата "щата" по-скоро ще има отрицателен икономически ефект, отколкото възможност развитие.
 • 5
  Се
  Северъ
  4 -2
  14:16, 3 окт 2017
  Аз живея в северната част на Първомай, не мисля, че е западнал а напротив доста си е добре. Но все пак връзката е жизнено важна и за двете части на Първомай най добрия вариант е да се пусне прелеза до МЕЛНИЦАТА за МПС до 3.5 тона и проблема се решава.
 • 6
  Не
  Недоумение
  2 -1
  14:26, 3 окт 2017
  до "Северен Първомай - изпаднали германци."

  човек, ясно е че всеки има право на мнение, но да се делим на "северен" и "южен", че при положение че градът запада, топи се, младите хора бягат (я по големите градо , я по чужбина), въобще - станахме град само по документи, не мислиш ли че е МАЛКО пресилено?
  Това е типична черна на нашата народопсихология - една шепа хора , а винаги разделени, жалкарска работа, наистина.
  Не знам какъв "човек" трябва да си за да го напишеш това.

 • 7
  Di
  dir.bg
  3 -2
  16:19, 3 окт 2017
  ... От НКЖИ обясняват, че при общественото обсъждане на скоростната железопътна отсечка в Първомай никой не е поставил искане за подлез.

  "Този проект е съгласуван и минал обществено обсъждане в Първомай ...и в един момент след приключване на строителството някой решава че трябва да има още един подлез", каза Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ.

  От компанията съобщиха още, че в района на Първомай са изградени 7 съоръжения за пресичане на железопътната линия на различни нива и не планират изграждането на други съоръжения по инфраструктурата в района.
 • 8
  Ян
  янко диков
  1 0
  01:15, 5 окт 2017
  Ще се опитам да коментирам посланията на НК ЖИ отправени в предаването поБНТ2 и БНТ1 .Ген д-р на НК ЖИ би трябвало да е запознат че този някой който е решил да има още един подлез–пътен– са близо 2000 граждани на Първомай заявили това в подписка на 15 06 2011г Аз лично преброих 3 съоражения а не 7
  –пешеходен подлез до автогарата
  –надлеза до Булконс
  –пътен подлез в Любеново
  Могат условно да се изброят още 2
  –Околовръстното шосе-явяващо се и като надлез–което в някакво обозримо бъдеще така или иначе е предвидено
  –подлеза на жп гарата но първостепеното му предназначение е да обслужва самата гара
  Ако някой знае за още 2 високотехнологични съоражения нека ги съобщи и да бъда извинен
  Но дори ида са 7 ще кажа 77 да бяха направили когато на едно му няма асансьорите а на друго не му работят да си ги взимат в София.А пък ако ще се движим като в София да ни вземат там.
  До тук с емоцията.Малко факти около така приетия вариант за жп трасе и неговото публично обсъждане–такова и досега въпреки нашите искания не ни бе показано–
  Ще цитирам няколко писма между ОбА и НК ЖИ
  – 17 05 2002г изх№ 92–00–283 кмета Баръмов настоява за прокар до съществуващия жп прелез - до автогарата-
  – 21 05 2002г вх№ 92-00-283 до кмета Баръмов предложение от НК ЖИ за прокар в идейното трасе на км199+820-страна Пловдив- .Отправено е и предупреждение че средствата са ограничени и може някои строителни дейности да бъдат СЪКРАТЕНИ.
  – 03 06 2002г изх№92-00-283 кмета Баръмов и ОбА не са съгласни с предложението на НК ЖИ за изграждане на прокар на км199+820 -страна Пловдив- и настояват да се изгради на мястото на съществуващия прелез -до автогарата-
  – 05 05 2003г проведена е работна среща от чийто протокол е видно че прокарите в Първомай на ул Спартак и км 188+262 трябва да са с 4 м височина.
  – 30 01 2004 приключва процедурата по обявяване на проекта съгласно ЗУТ
  –04 03 2004г изх№ 04-02-1 в писмо до НК ЖИ кмета Папазов настоява прокар №1 да бъде предвиден с височина за леки автомобили
  –29 04 2004г вх№ 04-02-1 в писмо до кмета Папазов НК ЖИ заявяват че исканата височина за прокар №1 не може да бъде реализирана
  – 30 04 2004г Общ. съвет дава съгласие за одобрение на проектната документация от по-горни инстанции.Решение№ 93
  Няма да внушавам на никого нищо.Според мен обществено обсъждане за отпадане на прокара за който сега се борим и който отвоювахме и през 2012г може да е имало само между 00ч на 29 04 и 00ч на 30 04 2004гХороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини