1 °C

БНТ2 с репортажи за преминаването на линията в Първомай

В два поредни репортажа журналистът от БНТ2 Златан Бояджиев пресъздава ситуацията с преминаването на жп линията в Първомай.

В излъчения вчера беше поставен въпросът за вечно неработещите асансьори на гарата, което не е новина за никой от живеещите в града.

Предстои да бъде показан материал, в който репортерът пита за обещания прокар един от директорите на НКЖИ, днес от 19.30 часа.

Вече 6 години жители на града са ограничени в достъпа им до разположените в центъра на града институции, банки, търговски и други обекти. 6 години местната управа обещава да направи всичко, за да може хората от северната страна да стигнат безпроблемно до южната част на града и обратно. Бяха отделени средства за разработване на план и техническо съоръжение, кмет и общинари обещаха заедно с жителите да се борят и да отстояват техните интереси пред НКЖИ, обявиха построяването на прокар за обект от обществено значение. Резултатът е напразни надежди и неизпълнени обещания. Притежателите на автомобили колкото и да се оплакват, че пътят им се е удължил, не слязоха от превозните си средства и все пак преминават през надлезите. По-младите велосипедисти успяват някак си да изтикат колелата през поставените релси. Майките си вземат придружител, за да минат през подлеза. Инвалидите си стоят по домовете защото нямат алтернатива за преминаване.

Ръководните кадри на НКЖИ разчита на това, че местните може да забравят исканията си. Местната управа свива рамене и казва, че няма бюджет, с който да бъде изградено каквото и да е и прехвърля отговорността на НКЖИ. А хората „опъват каиша“.

Рационално решение не се търси. Говори се за гражданско неподчинение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  12
  123,,,
  13 -21
  15:03, 2 окт 2017
  какъв кайш? каиша го опъва само янко диков защото... Виж коментара
  • 45
   456
   8 -4
   15:32, 2 окт 2017
   И в.Първомай.се намери един хейтър т.е.от всичко недоволен /123
 • 2
  Не
  Недоумение
  23 -5
  15:34, 2 окт 2017
  проблем има и то сериозен. Не ни е виновен Янко, виновни сме всички ние, че толкова години теглим и продължаваме да си трайкаме и мълчим. Града е разцепен и то грубо и безцеремонно. Това е. Как и може ли да се поправи това могат да кажат специалистите, а НАША работа е да я докараме до това положение. С трайко няма да стане.
 • 3
  77
  777
  2 -1
  06:46, 3 окт 2017
  Моля , качете линк на репортажа!
 • 4
  Северен Първомай е слабо развит, населен от тумби разсилни - необразовани и безперспективни, почти без производство и културни средища. Южен Първомай също върви натам и обединението между двата "щата" по-скоро ще има отрицателен икономически ефект, отколкото възможност развитие.
 • 5
  Се
  Северъ
  4 -2
  14:16, 3 окт 2017
  Аз живея в северната част на Първомай, не мисля, че е западнал а напротив доста си е добре. Но все пак връзката е жизнено важна и за двете части на Първомай най добрия вариант е да се пусне прелеза до МЕЛНИЦАТА за МПС до 3.5 тона и проблема се решава.
 • 6
  Не
  Недоумение
  2 -1
  14:26, 3 окт 2017
  до "Северен Първомай - изпаднали германци."

  човек, ясно е че всеки има право на мнение, но да се делим на "северен" и "южен", че при положение че градът запада, топи се, младите хора бягат (я по големите градо , я по чужбина), въобще - станахме град само по документи, не мислиш ли че е МАЛКО пресилено?
  Това е типична черна на нашата народопсихология - една шепа хора , а винаги разделени, жалкарска работа, наистина.
  Не знам какъв "човек" трябва да си за да го напишеш това.

 • 7
  Di
  dir.bg
  3 -2
  16:19, 3 окт 2017
  ... От НКЖИ обясняват, че при общественото обсъждане на скоростната железопътна отсечка в Първомай никой не е поставил искане за подлез.

  "Този проект е съгласуван и минал обществено обсъждане в Първомай ...и в един момент след приключване на строителството някой решава че трябва да има още един подлез", каза Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ.

  От компанията съобщиха още, че в района на Първомай са изградени 7 съоръжения за пресичане на железопътната линия на различни нива и не планират изграждането на други съоръжения по инфраструктурата в района.
 • 8
  Ян
  янко диков
  1 0
  01:15, 5 окт 2017
  Ще се опитам да коментирам посланията на НК ЖИ отправени в предаването поБНТ2 и БНТ1 .Ген д-р на НК ЖИ би трябвало да е запознат че този някой който е решил да има още един подлез–пътен– са близо 2000 граждани на Първомай заявили това в подписка на 15 06 2011г Аз лично преброих 3 съоражения а не 7
  –пешеходен подлез до автогарата
  –надлеза до Булконс
  –пътен подлез в Любеново
  Могат условно да се изброят още 2
  –Околовръстното шосе-явяващо се и като надлез–което в някакво обозримо бъдеще така или иначе е предвидено
  –подлеза на жп гарата но първостепеното му предназначение е да обслужва самата гара
  Ако някой знае за още 2 високотехнологични съоражения нека ги съобщи и да бъда извинен
  Но дори ида са 7 ще кажа 77 да бяха направили когато на едно му няма асансьорите а на друго не му работят да си ги взимат в София.А пък ако ще се движим като в София да ни вземат там.
  До тук с емоцията.Малко факти около така приетия вариант за жп трасе и неговото публично обсъждане–такова и досега въпреки нашите искания не ни бе показано–
  Ще цитирам няколко писма между ОбА и НК ЖИ
  – 17 05 2002г изх№ 92–00–283 кмета Баръмов настоява за прокар до съществуващия жп прелез - до автогарата-
  – 21 05 2002г вх№ 92-00-283 до кмета Баръмов предложение от НК ЖИ за прокар в идейното трасе на км199+820-страна Пловдив- .Отправено е и предупреждение че средствата са ограничени и може някои строителни дейности да бъдат СЪКРАТЕНИ.
  – 03 06 2002г изх№92-00-283 кмета Баръмов и ОбА не са съгласни с предложението на НК ЖИ за изграждане на прокар на км199+820 -страна Пловдив- и настояват да се изгради на мястото на съществуващия прелез -до автогарата-
  – 05 05 2003г проведена е работна среща от чийто протокол е видно че прокарите в Първомай на ул Спартак и км 188+262 трябва да са с 4 м височина.
  – 30 01 2004 приключва процедурата по обявяване на проекта съгласно ЗУТ
  –04 03 2004г изх№ 04-02-1 в писмо до НК ЖИ кмета Папазов настоява прокар №1 да бъде предвиден с височина за леки автомобили
  –29 04 2004г вх№ 04-02-1 в писмо до кмета Папазов НК ЖИ заявяват че исканата височина за прокар №1 не може да бъде реализирана
  – 30 04 2004г Общ. съвет дава съгласие за одобрение на проектната документация от по-горни инстанции.Решение№ 93
  Няма да внушавам на никого нищо.Според мен обществено обсъждане за отпадане на прокара за който сега се борим и който отвоювахме и през 2012г може да е имало само между 00ч на 29 04 и 00ч на 30 04 2004гХороскоп за 08.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
08 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
08 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
08 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
08 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
08 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
08 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
08 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
08 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
08 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
08 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
08 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
08 мар 2021
Последни новини