Синдикат „Образование“ с трагични констатации за екипите за липсващите от училище деца

В позиция, разпространена от Синдикат „Образование“, се разкриват нелицеприятни практитки в шумно оповестената мярка за събирането на липсващите от образовантелната система деца. От текста, разпространен до медиите става ясно, че екипите са останали без транспорт и ползват лични автомобили на учители и директори, а останалите участници не се явяват. Учителите, оставени сами да реализират дейността, пък били изложени на опасност да станат жертва на вербална и физическа агресия.

Ето и пълния текст на позицията на Синдикат „Образование“

С Решение №373/05.07.2017 г. Министерският съвет създаде механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Този механизъм включва дейности, една от които е създаване и функциониране на екипи за съвместна работа на институциите. Тези екипи задължително включват представители на Регионалните управления на образованието, на институциите в системата на предучилищното и училищно образование, на съответната община, на съответната Дирекция „Социално подпомагане“ и на съответната областна дирекция/Районно управление на МВР. Съгласно сроковете за действие на тези екипи, те вече работят.

Зачестиха случаите, обаче, когато в тези екипи работят само учителите – останалите представители просто не се включват, няма ги. Като се има предвид, че отпадналите и необхванатите деца и ученици в повечето случаи живеят в затворени общности/гета и семействата им не са съпричастни към образованието, прави работата на педагозите не само трудна, но и изключително опасна. Влизането в такива квартали и домове крие рискове да станат жертва на вербална и физическа агресия.

Синдикат „Образование“ за пореден път поставя проблема с нарастващата агресия и бруталност, насочени срещу педагогическите специалисти и призовава оторизираните институции да участват активно във възложените им задължения, т. е. да осигурят присъствие в екипите по обхват, за да има ефект от предприетите мерки. Дезертирането от задълженията на останалите членове на екипите, неглижирането на тези дейности, е недопустимо и опасно и обезсмисля всички добри намерения в тази посока.

Синдикат „Образование“ също така настоява работата на екипите по обхват да е в рамките на работното време на педагогическите специалисти и да бъде заплатено адекватно. В момента в работна група се обсъжда новото допълнително трудово възнаграждение за участие на педагозите в екипите по обхват, като се надяваме заплащането да е достойно и да мотивира хората да се включат в тези екипи.

Синдикат „Образование“ заявява категорично, че участието на учителите в групите по обхват е временна мярка.

Осигуряването на присъствието на децата в училище е задължение на българските родители, а тези, които отнемат правото на образование, трябва да бъдат ефективно санкционирани, за да спрат да го правят.

Призванието на педагогическите специалисти не е да издирват и връщат децата и учениците в училище. Това е ангажимент на други институции. Вменяването и на това задължение на учителите идва в повече на и без това претоварения им работен ден.

Надяваме се всички институции да си свършат работата, защото децата не са ангажимент само на образователните институции, те са децата на България и за тях трябва да се грижат всички.

Синдикат „Образование“ прави следните предложения към МОН:

1. Учителите да участват в групите по обхват само и единствено, ако нейните участници са в пълния ѝ състав. В противен случай Синдикатът препоръчва на педагозите да се въздържат от участие.

2. Да бъде осигурен транспорт /полицейски коли/ на групите по обхват. Използването на лични автомобили на учители или директори е недопустимо. При катастрофа щетите ще бъдат за сметка на учителя. В противен случай Синдикатът препоръчва на педагозите да се въздържат от участие.

3. Времето за работа на учителите, които участват в групите по обхват, трябва да бъде в рамките на осемчасовия работен ден. В противен случай следва да се заплаща като извънреден труд.

4. Допълнителното заплащане на участващите в групите по обхват да бъде целево осигурено.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    27
    278614
    1 -1
    16:59, 30 сеп 2017
    Вие дръжте на началнически постове в образованието само хора, които отдавна са навършили години за пенсия, пък чакайте резултати. Директори и пом.директори в пенсионна възраст стоят по училища и ученически ********* единствено заради големи заплати и ги е грижа само да си получават парите. Нищо друго. Заплахи и товарене на редовите учители денем и нощем, за да нямат нито миг спокойствие, все едно са без семейства. Младите ги няма, защото не ги назначават, не че не искат. Всичко само с връзки става и с подаръци, подмазвания, подкупи и какво ли не още. Можещите и хората с идеи се подтискат и не им се дава път, за да не изместят оялите си стари кадри. Хайде, бе. Пенсионирайте ги вече и дайте път на младите.
Последни новини