Изкуствени дървета и проясняване на облаците срещу глобалното затопляне

Заплахата от разрушителната промяна на климата сега е толкова голяма, че някои британски учени започват сериозно да разглеждат геоинженерни проекти за борба срещу глобалното затопляне.

Така нареченият План Бе предвижда създаването на изкуствени дървета и проясняването на облаците, съобщи в. "Таймс".

Проф. Джон Шепърд, който е председател на работната група от климатолози към британското Кралско дружество за борба с климатичните промени, заявява: "Целта на изследването ни е да отделим науката от научната фантастика и да предложим опции, които заслужават сериозно внимание".

Идеята е да се създадат изкуствени дървета, които ще поглъщат въглеродния диоксид, или да се отклонява слънчева светлина от Земята.

Докладът на работната група още не е готов, но според един от членовете й, преподавателя по машиностроене от Манчестърския университет проф. Брайън Лондър, "цивилизацията, каквато я знаем, ще изчезне още докато са живи нашите внуци".

Според проф. Лондър, ако сегашното повишение на емисиите на парниковите газове в света с 2%-3% годишно продължи, средните глобални температури ще се повишат с 5,5 градуса Целзий до 2100 г.

Единственото спасение в този сучай е да се намали количеството слънчева светлина, достигаща до Земята, и да се отразява обратно по-голяма част от нея.

Това може да се постигне като се проясняват облаците, за да се увеличи количеството слънчева светлина, отразена от Земята, поне с няколко процента.

Проф. Стивън Солтър от Единбургския университет проучва как корабите биха могли да разпръскват капчици морска вода в атмосферата. Там те ще се изпаряват и ще оставят малки кристали сол, които ще се издигат от въздушните течения и ще попадат в облаците.

Около кристалите "зародиши" ще кондензират водни пари, които ще увеличават отражателната способност на облаците.

Критиците на тези идеи обаче предупреждават, че проектите може бързо да понижат температурата, но ще трябва да се прилагат дълго време, а страничните ефекти от приложението им не са известни.

Според климатолога д-р Вики Поуп всяко нещо, което променя климата по различен начин от намаляването на въглерода крие опасности, защото учените не разбират климата достатъчно добре.

По тази причина проф. Тим Лентън, също климатолог, отдава предпочитание на технологии, които биха могли да отстранят въглеродния диоксид от атмосферата.

Една от тях предвижда създаване на плантации от бързорастящи дървета като върби и превръщането им в "биовъглен".

Растенията се развиват, като извличат CO2 от въздуха и го преобразуват в дърво. Оттук идва идеята дървото да се превърне в дървени въглища, като се използват огромни пещи.

След това дървените въглища ще бъдат заровени и въглеродът никога няма да бъде освободен обратно във въздуха.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини