Space X изведе в орбита секретния X-37B (видео)

От космическия център Кенеди на НАСА във Флорида на 7 септември 2017 г., бе изстреляна ракетата Falcon 9 . Тя изведе в орбита секретния военен X-37B (OTV) за неговата пета мисия (OTV-5).

След отделянето на  първата степен на ракетата на Space X , тя се приземи в зоната на SpaceX в Кейп Канаверал във Флорида.

Суборбиталният разузнавателен самолет Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle или OTV) е автономен, без хора на борда. Неговите мисии обаче не се радват на публичност, за тях няма никаква информация.

Космическият безпилотник е с дължина 8,83 метра (4 пъти по-малко от Space Shuttle), размах на крилата 4,6 метра. Проектиран е да се изстрелва (с ракетата носител Atlas 5 досега), да лети на височина до 700 км и да се приземява като самолет. Има данни, че маневреният двигател на X-37B работи с хидразин и азотен тетраоксид и че термичната защита е различен вид от тази на космическите совалки на НАСА.  Орбиталните параметри не са официално оповестени, но по наблюдения на любители астрономи мини-совалката е в орбита на относително неголяма височина. 

Продължителността на първите три мисии е отразена в публичните регистри - 224 дни, 469 дни, и 674 дни. При последната си мисия, която приключи в началото на май 2017 год., той остана в орбита почти две години, над 700 денонощия. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини