10 °C

Слуховете, че американските военни тестват невъзможния двигател EM Drive, не стихват

Едва ли сте пропуснали новините за невъзможния двигател EM Drive – системата, която не се нуждае от гориво и противоречи на Третия закон на Нютон, и въпреки това генерира скромно, но необяснимо количество тяга.

Нещата станаха особено интересни през декември миналата година, когато китайското правителство обяви, че вече тества EM Drive в космоса. Анонимен източник твърди, че САЩ са последвали примера им и са качили устройството на борда на мистериозния космически самолет Х-37В. 5 месеца по-късно слуховете не престават. Какво точно се случва ?

В случай, че сте пропуснали, X-37B или Боинг X-37 е непилотиран космически самолет, задвижван от слънчева енергия, обикалящ около планетата. Никой обаче не знае, какво точно прави самолета в орбита около Земята.

Той бе изстрелян от Военно-въздушните сили на САЩ през май 2015, правителството е лаконично относно продължителността на престоя на самолета в космоса, както и за точното му предназначение.

Разбира се, вече се появиха и първите конспиративни теории – сред които шпиониране на Близкия Изток, космически бомбардировки (което всъщност е невъзможно) и следене дейността на злополучната китайска космическа станция.

Американските военни винаги са твърдели, че мисията няма нищо общо с шпионирането, а по-скоро е фокусирана върху “транспортните космически технологии с многократна употреба в подкрепа изпълнението на дългосрочните цели”.

Ето тук се намесва EM Drive. Основната идея е, че X-37B носи на борда си невъзможния двигател и позволява на учените на Земята да изпробват противоречивата задвижваща система в условия на безтегловност и нулево триене.

EM Drive е нещо като кланът Кардашиян за научните среди, никой не е доказал до момента, че върши някаква работа, и все пак не можем да спрем да четем за него.

Той привлича вниманието, заради факта че генерира тяга не като изгаря ракетно гориво, а чрез отскачащи напред-назад микровълни.

На теория тази система би могла да ни отведе до Марс за безумните 70 дни, което на свой ред ще внесе революция в космическите пътешествия.

Ако изобщо проработи.

Първоначалните тестове, включително скорошно изследване на НАСА, демонстрираха, че EM Drive наистина произвежда тяга, никой обаче не е отхвърлил категорично вероятността тя да е резултат от някакви смущения.

Дори изследователите не успяват да обяснят как работи системата, като се има предвид, че противоречи на Третия закон на Нютон: всяко действие трябва да има равно и противоположно по посока противодействие.

Това означава, че нещо трябва да задвижва системата в единия и край, за да генерира тяга в обратната посока. EM Drive не разполага със задвижваща система.

Един от най-добрите начини да се стигне до дъното на всичко това е, да се намали ефектът на променливите - триене и въздушно налягане. А това означава системата да се изпробва в космоса. Ето защо китайското правителство изрази интерес към подобен експеримент.

Американското правителство обаче, не е изразявало намерения да изпробва EM Drive в космоса на този ранен етап и все още не е ясно дали изобщо е имало достъп до пълния дизайн на устройството при изстрелването на X-37B.

Слуховете са подкрепени от оскъдни доказателства. Освен анонимните свидетелства, множество спекулации са базирани на договора за трансфер на технологии, одобрен от Американското министерство на отбраната и подписан от Боинг през 2007.

Липсват подробности относно договора, но според изтекла информация, той позволява на Боинг - създадетля на X-37B да изследва EM Drive в период от 10 години.

И преди са се появявали слухове, че Боинг работи съвместно със създателя на EM Drive – британския инженер Роджър Шоуър, макар по-късно компанията да заяви, че вече не проявява интерес към устройството.

Американското правителство заяви официално, че X-37B тества двигател, работещ въз основа на ефекта на Хол, създаден от Aerojet Rocketdyne.

Това устройство представлява още една нова задвижваща система, изследвана от НАСА, способна да генерира сила от 60 милинютона на киловат. Тя обаче не успява да преодолее проблема с теглото на ракетното гориво, от което все пак ще се нуждае.

И така, все още липсват официални доказателства, че X-37B тества невъзможния двигател EM Drive. Фактът обаче, че на борда на самолета се изпробва поне една иновативна задвижваща система е добър знак за бъдещето на космическите пътешествия като цяло.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини