Съпругът на Бокова в "Азербайджанската пералня". Преглед на печата

Разговорите между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

"Мигрантската криза бе тема номер едно по време на официалната вечеря, която грьцкият премиер Алексис Ципрас даде вьв вторник на своя колега Бойко Борисов и делегацията от България. Тя се сьстоя в хотел "Имарет" в старата част на Кавала при засилени мерки за сигурност. "С министър-председателя на Република Гърция Алексис Ципрас обменихме опит за справяне с мигрантския натиск по границата. Обсъдихме още и темите за икономика и газовия хъб. Още един вход за газ, означава повече конкуренция. А повече конкуренция, означава по-добри цени. Нашата цел е диверсификация на газовите потоци и доставки", написа Борисов в официалния си профил във "Фейсбук" след вечерята с гръцкия му колена. Днес предстои подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе". Церемонията ще бьде в една от залите на хотела, който е бивше мюсюлманско училище и приют. В половината от "Имарет" е настанена бьлгарската делегация, а в останалата- Ципрас и придружаващите го министри, които ще участват в разговорите днес..." - в. "Стандарт".

"Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната транспортна мрежа. Предвидено е още и изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. След като коридорът бъде завършен, ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт, отбелязват от правителството. Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния изток, Китай, Русия и други големи пазари..." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават и за преговори с Румъния за енергийния сектор.

"Бългаpcкият и pyмънcкият електpоенеpгиен опеpатоp обcъждат възможноcтта за подпиcване на cпоpазyмение за пpедоcтавяне на взаимна аваpийна помощ за обезпечаване на енеpгийните им cиcтеми. За това cе договоpиxа миниcтъpът на енеpгетикaта Теменyжкa Петкова и pyмънcкият й колега Тома-Флоpин Петкy, cъобщиxа от Миниcтеpcтвото на енеpгетикaта, пpедаде БТА..." - в. "24 часа".

"До края на тази година ще бъде завършена компресорната станция "Подишор" на румънска територия, която ще позволи газовата връзка с България да заработи в пълен обем. Това е съобщил румънският енергиен министър Тома-Флорин Петку на среща в София с българския си колега Теменужка Петкова, се казва в съобщение на пресцентъра. Проектът за газова връзка, който започна да се осъществява след газовата криза в началото на 2009 г., беше открит официално на 11 ноември 2016 г.. Пълният му капацитет е 1.5 млрд. куб. м, но заради липсата на компресорна станция от румънска страна България може да получава от Румъния до 4 млн. куб. м на ден в случай на криза. Това е първата междусистемна газова връзка, която България успява да осъществи със съседите си. На срещата от румънска страна е проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система. Двамата министри са се разбрали българският и румънският електроенергиен оператор да подпишат споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. България и Румъния ще заемат обща позиция и в преговорите с Европейската комисия за големите горивни инсталации." - в. "Дневник".

Скандалът с "Азербайджанската пералня" също е сред тематичните акциенти.

"Калин Митрев - директор от повече от 3 години за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, съпруг на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, е бил част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампаня за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Между 2012г. и 2014г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2.9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Не е сигурно, че всички получатели са знаели за първоизточника на средствата, тъй като те са минавали по канали, прикриващи откъде идват. Това твърди лондонският в."Гардиън" в специално разследване, в което условно нарича схемата "Азербайджанската пералня". Подробности за него са публикувани и в "Биволъ", "Монд" и "Зюддойче цайтунг", където също се споменава Калин Митрев. То се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), "Гардиън" и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период. "Биволъ" твърди, че "около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014г.", както и че част от плащанията са за съвсем легитимни цели. За Калин Митрев в публикацията се казва, че през него са минали средства за британски компании, а той е получил поне 425 000 евро за консултански услуги от азерайджанската хирма "Авуар" (Avuar Co). Той не крие факта и обяснява, че средствата са от напълно законен бизнес, декларирани са в България и са платени данъци върху тях. Митрев казва пред "Гардиън", че не познава цялата схема, както и не му е известен първоизточникът на парите. Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на ЕБВР, допълва той..." - в. "Дневник".

"Аферата "Азербайджанска пералня" хвърли сянка върху Бокова Подозрение за търговия с влияние на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова произтича от международно разследване по Проект за докладване на организираната престъпност и корупция, наречено "Азербайджанска пералня". Вестниците "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Гардиън" и още осем издания, сред които българският сайт "Бивол", разобличиха "дипломацията на хайвера", следвана от Азербайджан в Европа за лъскане на образа на клана на президента Илхам Алиев, обвиняван в ограбване на държавни средства и задушаване на всякаква критика. Проучени са 16 000 банкови транзакции за близо 3 млрд. евро. Бившият председател на групата на ЕНП в ПАСЕ Лука Волонте (Италия) е получил 2 млн. евро за своята фондация. Германският депутат от ХСС и бивш министър Едуард Линтнер е сложил ръка на повече от 900 000 евро. От списъците излиза също името на Калин Митрев, който от 2014 г. е за втори път представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, а през периода 2012-2014 г. е получил от Азербайджан 425 000 евро като член на консултантската компания на братята Милен и Георги Велчеви "Делта кепитъл интернешънъл" АД. Разследването прави препратка от него към съпругата му Ирина Бокова, защото през 2010 г. тя е наградила със златен медал "Моцарт" съпругата на Илхам Алиев - Мехрибан. Обикновено наградата се присъжда на композитори и изпълнители, а Мехрибан Алиева се изявява като организатор на музикални събития. Издания смятат, че това е било търговия с влияние. Митрев признава за получаването на парите, но настоява, че са придобити чрез законни консултантски услуги преди заминаването му на работа в Лондон, че ги е декларирал и платил данъци в България, и отрича да е бил в конфликт на интереси. Ирина Бокова също отрича да е била повлияна от бизнеса на мъжа си, за да фаворизира режима в Баку. През 2012 г. тя връчи Световната награда за свобода на печата "Гилермо Кано" на азербайджанския журналист и активист за човешки права Ейнула Фатулаев (лежал 4 години в затвора до 2011 г.), а през миналата година даде същата награда на една от най-смелите критички на клептокрацията в Баку Хадиджа Исмаилова. Заради своите остри коментари и разследвания Исмаилова бе осъдена през септември 2015 г. на 7 години затвор. Тя бе удостоена на 3 май 2016 г. на Международния ден за свобода на словото с наградата на ЮНЕСКО (25 000 долара), а две седмици по-късно (на 25 май) бе пусната от затвора, след като под международния натиск режимът намали присъдата й наполовина и я трансформира от ефективна в условна.
Фактите съществуват на сайта на ЮНЕСКО, но неизвестно защо са пренебрегнати от разследващите журналисти по аферата "Азербайджанска пералня", които настояват, че голяма част от плащанията до политици и други влиятелни лица са правени с цел снизхождение тъкмо когато Азербайджан е бил обект на критики заради арестуването на правозащитници и журналисти, опониращи на властта. "Гардиън" и "Зюддойче цайтунг" са получили след запитвания писмени отговори от Ирина Бокова, но тя заяви пред "Сега", че са ги отразили частично. Сайтът "Бивол" обръща внимание на друг факт: "На 22 октомври 2013 г., Ирина Бокова открива в седалището на ЮНЕСКО в Париж фотоизложба, озаглавена "Азербайджан - земя на толерантността". Изложбата е организирана от Фондацията "Гейдар Алиев", председателствана от първата дама Мехрибан Алиева - почетен посланик на ЮНЕСКО. Това културно събитие има за цел да изгради позитивен имидж на режима в Баку пред западните партньори и да затъмни критиките за нарушаването на човешките права, които са многобройни и стават все по-скандални." Изложбите в ЮНЕСКО обаче не са дело на генералния директор, защото страните членки сами организират и финансират културните си прояви, които са десетки всяка година. Никой не е поставял под съмнение, че Азербайджан също има такова право и няма как да му бъде отказано, освен ако страната не бъде изгонена от ЮНЕСКО." - в. "Сега".

"В пpокypатypата няма подадени cигнали по cлyчая c "Азеpбайджанcкaта пеpачница", cъобщи говоpителят на главния пpокypоp Рyмяна Аpнаyдова. Тя коментиpа изнеcената от медии в няколко евpопейcки дъpжави инфоpмация, cпоpед която от Азеpбайджан cа пpеведени 2,5 млpд. евpо към евpопейcки политици, цитиpана от БНР. В cпиcъкa c xоpата, полyчавали cpедcтва, е и бългаpcкият пpедcтавител в Евpопейcкaта банкa за възcтановяване и pазвитие Калин Митpев..." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на темите, свързани с европредседателството.

"Военният министър Красимир Каракачанов има готовност да изкара армията на улицата и в мирно време, и то още за европредседателството от 1 януари. В интервю за БНТ той обяви, че "армията трябва да се включи в опазването на обществения ред". Каракачанов аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които военните се включиха в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците на Париж и Брюксел. Въпросът за изваждането на улицата и ползването на армията в мирно време е поставян няколко пъти през годините - например след взрива в НДК през 1996 г. и след убийството на Емил Кюлев през 2005 г. Досега не се е стигало до излизането на войската от поделенията, освен при бедствия, аварии, пожари, както и при охраната на границата от нелегални имигранти..." - в. "Сега".

Вестниците информират и за нова партида яйчен прах с фипронил.

"Задържаха тон и половина яйчен прах с фипронил, внесен у нас От Европейската комисия по системата за бързо предупреждение е получено съобщение за партида замразен яйчен меланж, замърсена с фипронил, доставена от Германия, в количество 1440 кг. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите..." - в. "Труд".

"Незабавно БАБХ извърши проверка в обекта - склад за търговия на едро, получател на пратката. Към момента на проверката е установено, че в склада са налични 1142 кг от нотифицираната партида, които с Акт за забрана са спрени от реализация и за тях е издаден Протокол за отговорно пазене. При извършената проследимост са установени получателите на останалото количество от 298 кг яйчен меланж от засегнатата партида и се извършва изтегляне от пазара. В изпълнение на заповед на изпълнителния директор на БАБХ, относно превенция на разпространението на пазара на яйца и яйчни продукти и продукти, произведени от тях, замърсени с фипронил, се извършват проверки и са изпратени проби за лабораторен анализ. Първите 18 резултата от лабораторни анализи на яйца и яйчни продукти - майонеза и сладолед са отрицателни за фипронил..." - в. "Стандарт".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Курти
    4 0
    11:14, 6 сеп 2017
    Какво да говорим на този свят ЧОВЕКЪТ е характерен с изключителната си алчност Тя почти е безгранична и колкото повече печелиш толково повече се увеличава апетита Защо е това след като всички знаят че В ГРОБА нищо няма ДА ЗАНЕСЕШ
Последни новини