Волейболистите от Искра отбелязаха 40-годишнината на първата си титла и 80-ия рожден ден на треньора Ангел Чавдаров

    40 години от спечелването на първата републиканска титла от волейблистите на „Искра“и 80-годишният юбилей на треньора им Ангел Чавдаров, отбелязаха в първомайското село.

    Преди 40 години в село Искра има изграден волейболен клуб – там тренират всички – от пионери до ветерани. Годините са белязани от сентенцията, „всяко дете в Искра се ражда волейболист“. В средата на миналия век волейболът се радва на голяма популярност не само в селото до Каяклийка.

    И все пак, за да стигнат до големия успех, искренци се доверяват на треньора Ангел Чавдаров, а по-късно и на майстора на спорта Аврам Топузов. Макар и винаги сред първите, в няколко поредни години титлата им се изплъзва. Първата е спечелена през 1977 на 17-тата Републиканска селска спартакиада. Следват още 5 титли, 4 втори и 3 трети места. Най-големият успех за мъжете от Искра е участието им в „Б“ група.

    В Искра няма волейболна зала. Един от най-успешните селски отбори в ония години играе на открито, на площадка, покрита с чакъл и сгур. Един от пионерите Стою Атанасов си спомня „как наливахме основите на волейбола заедно с Ангел Чавдаров“. Оказва се, че в изграждането на площадка участва и самия треньор. Заради лошото време се налага срещите от „Б“ група да се играят в Първомай. Съперници са им отбори от окръжни градове като Бургас, Кюстендил, Смолян.

    За да отбележат този исторически успех, по време на ежегодния събор в село Искра се събраха ветерани волейболисти. Честването започна с демонстративен мач между ветерани от Искра и отбора по волейбол на пловдивската пожарна. Домакините се наложиха с 2:1 гейма. На крака церемония народният представител Димитър Георгиев и кметът на общината Ангел Папазов поздравиха ветераните. За да бъде обогатена музейната сбирка на селото, на кмета Димитър Несторов беше връчен паметен плакет, отбелязващ 40-тата годишнина от спечелването на първата титла и топка с подписите на ветераните. Съпругата на треньора Аврам Топузов, Мария Топузова изпрати 3 поздравителни телеграми – за Ангел Чавдаров и административния организатор Йордан Кръстев за 80-тите им рождени дни и на ветерана Динко Ицов за 60-т годишнината му. Кметът Ангел Папазов също поздрави юбилярите и връчи почетен плакет на Ангел Чавдаров. Всички ветерани, извоювали титлата преди 40 години получиха специални фланелки.

    Ангел Чавдаров събра 80 гости за своя 80-ти рожден ден и с гордост отбеляза, че никой не го подминава и никой не е отказал да присъства на партито му. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини