26 °C

Библиотеката в Дебър получи дарение 20 тома на Петър Константинов

Изображение 1 от 2

  По волята на д-р Марияна Станева – Стоянова, съпруга на писателя и общественик Петър Константинов, всяка община в България получава по един комплект „Избрани съчинения на Петър Константинов в двадесет тома“. Жестът ѝ е подкрепен от издателство „Даниела Убенова“, а в община Първомай от него ще се възползва библиотеката към читалище „Пробуда“ - квартал Дебър.

  Това е специален момент в историята на книгоиздаването в България, защото за пръв път в страната ни се публикуват едновременно 20 тома от творчеството на един автор. Тези творби са част от необятната дейност на Петър Константинов като писател, лекар, създател и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ и жив отклик в периодичния печат на всички събития в живота на народа ни.

  Волята на семейството на Петър Константинов е всяка община да разполага с комплект от тези луксозни томове, за да се чете, пази, помни и разпространява творчеството му.

  Книгите ще бъдат на разположение на читателите след обработването им в началото на септември.

  Проф. д-р Петър Константинов е български общественик, писател и публицист, историк, изкуствовед и медик. До смъртта си е председател е на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ — организация с идеална цел, която през последните 20 години осъществи изключително активна дейност в България и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет. Председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България. Завършва Медицинския университет и Висшия икономически институт в София, специалност политическа икономия. Специализира вътрешни болести, кардиология и ревматология в София и Грайфсвалд.

  По-известни негови книги са „Предание от изчезналия град“, „Хаджи Адем“, „Ирмена“, тетралогията „Синият аметист“, „Светилници в утрото“, „Сказание за долината на розите“, „Вечният Бог“, „Вдъхновението на едно столетие“, „Старият Пловдив“, „История на България с някои премълчавани досега исторически факти“, „За и против националните интереси на България“, „Завръщането на Прометей“, „Съкровищата на България“, „Съкровищата на Европа“, „Съкровищата на света“ и др.

  Автор е и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическа икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
  26 сеп 2020

  Случаен виц

  Последни новини