Над древна китайска пееща купа левитират водни капки (Slow Motion видео)

Щуравите The Slow Mo Guys, които искат да видят как се случва всичко колкото може по-подробно, сега ни показват експеримента си в задния двор с китайска купа. Принципът е същият, като на тибетските пеещи купи, но при китайските има два метални дръжки, които се трият в срещуположна посока с мокра ръка. И тогава от водата в купата се отделят капчици вода и се издигат нагоре. Щураво, нали. 

Тибетските пеещи купи са отличен пример за щастлив съюз между науката, религията и музиката. И може би единствения. Отвъд тях не е така. Има цяла теория, наречена Cymatics около феномена, който прави видими звуковите трептения при характерното "Ом" на купата. Симетричните, сложни изображения, които се образуват са смятани от някои за лечебни, но за това няма научни доказателства. Множество произведения на изкуството са създадени на базата на този ефект. И MIT преди време даде математическата обосновка на явлението.

Видеото се възпроизвежда при 30 или 25 кадъра в секунда, а е заснето с 2500 и 5000 кадъра в секунда. Това означава, че гледате 100-200 пъти по-бавно, отколкото се случва в действителност. Можете да видите акумулирането на енергията от акустичната вълна в стояща вълна във водата, и точно момента, в който от фигурите по водната повърхност се отделят капки и тръгват да се носят нагоре във въздуха.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини