МОН се отказва от скъсяването на лятната ваканция, ще реже зимната

Министерството на образованието и науката се отказва от по-къса лятна ваканция и няма да предлага учебната година да започва на 1 септември, обяви на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев.

Учебната година започва на 15 септември. Министерството на образованието и науката ще приеме предложението учебната година да не навлиза в юли месец, т.е. след 30 юни. Аргументи в полза на това са  високите температури и липсата на климатизация в училищата, с които министерството трябва да се съобрази.

Целта на предложението била не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията, оправада отново министърът оттелените мерки. 

По думиоте му обаче в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев. Отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари, поясни министърът. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той.

Министърът каза, че промените в подзаконовата нормативна уредба ще бъдат подготвени до 10-15 август, за да станат факт за началото на учебната година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини