Националната библиотека ще застрахова читателите

Националната библиотека "Св. Кирил и Методий" ще въведе застраховка за читатели срещу евентуални инциденти в залите, съобщава "Монитор".

Идеята се е родила още през зимата, когато плоча – част от покрива над една от читалните, се откърти под напора на снега и леда, при което пострада посетител.

Застраховката обаче няма да оскъпи цената на читателските карти, обещаха от институцията. "Ще поемем застраховката като наш ангажимент от бюджета на библиотеката, като гаранция за безопасното пребиваване на посетителите на нашата територия", увери директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова пред изданието.

Средно на ден в библиотеката влизат между 200 и 500 души.

Наблюдава се трайна тенденция за увеличаване на броя на читателите, след като през 2016 година са издадени 7268 нови годишни карти, 1796 месечни и 2630 дневни, разкрива доц. Александрова.

Сериозно нарастват същевременно онлайн ползвателите на Националната библиотека. За миналата година общо броят на виртуалните посещения е над 1 милион, като от началото на 2015 до края на 2016 година те са скочили с цели 88%.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини