Всички 206 депутати в залата бяха ”за” договора с Македония

Единодушно парламентът прие Декларация относно Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Гласуваха 206 народни представители и всички бяха "за". 

Народното събрание на Република България оценява положително усилията на правителствата на Република България и Република Македония за финализиране на преговорите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, се посочва в декларацията.

Народното събрание изразява готовност да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването му. Парламентът очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, се посочва в документа. 

В мотивите на декларацията се посочва, че България е била първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница. 

С декларацията се предлага Министерския съвет да внася в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила. 

След гласуването премиерът Бойко Борисов благодари за подкрепата към правителството. Той пристигна в парламента по искане на БСП. 
„Това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството. Дали е декларация, дали е мандат - това няма да спорим“, каза Борисов. 

Показахме, че по важни национални приоритети можем да се обединяваме. Благодаря на всички политически партии, посочи и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Надявах се и очаквах единодушие, защото редица български правителства са работили за това, каза още тя.

В рамките на дебатите Кристиан Вигенин от БСП заяви, че оценяват усилията на правителствата на България и на Македония. 
Според Вигенин до предстоящото подписване на договора за добросъседство се е стигнало след смяната на властта в Скопие. Подписването на договора е рамка, основа, която трябва да бъде изпълнена със съдържание, посочи той. Искаме конкретни действия, които да покажат, че гражданите на двете страни ще имат конкретни ползи от договора, каза още той. 

ПГ на ДПС подкрепя усилията на правителството за установяване на добросъседски отношения и сключването на този договор, заяви Йордан Цонев. Отношенията между народите и държавите на Балканите са исторически обременени и емоционално мотивирани, каза той. ДПС винаги е смятало, че всички държави от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и НАТО, особено Македония, заяви Цонев. По думите му България може да играе ролята на медиатор, катализатор на тези процеси.

Това е исторически момент, каза Волен Сидеров от Обединените патриоти. Признахме Македония първи, а трябваше да мине четвърт век, за да стигнем до съществена стъпка, коментира той.

Ние не се държахме както трябва, а през това време наши съседки използваха положението, а ние малко си играехме на Сърдитко Петко, коментира той. По думите му отношението на сегашното правителство е прагматично. 

Красимир Богданов от Обединените патриоти допълни, че договорът ще открие пътища за много нови възможности между двете държави. Вече видяхме конкретни действия в посока инфраструктурни проекти и това ще се задълбочава, посочи той. По думите му въпросът за миналото не бива да се политизира, а да се остави на историците.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини