Глобяват ”Ексън Мобил”, не спазила санкциите против Русия

Министерството на финансите на САЩ наложи вчера глоба от 2 млн. долара на компанията "Ексън Мобил" (Exxon Mobil), неспазила американските санкции срещу Русия.

Любопитно е, че нарушенията, за които съобщава БТА, са извършени, докато начело на американския петролен гигант беше Рекс Тилърсън, днес държавен секретар на САЩ.

Компанията е обвинена, че през май 2014 г. е нарушила санкциите, които Вашингтон наложи на Русия заради ролята й в украинската криза.

В черен списък

Два от филиалите на "Ексън" са сключили по онова време договори с Игор Сечин, президент на руския петролен и газов гигант "Роснефт". Те засягали проекти за газови и петролни сондажи в Русия.

Обаче два месеца преди сключването на договорите Сечин бе поставен в черния санкционен списък на министерството на финансите на САЩ.

В рамките на наложените санкции финансовото министерство на САЩ блокира авоарите на Сечин и забрани на американските физически и юридически лица да влизат в бизнесотношения с него. Групата "Роснефт" обаче не беше обект на тези санкции.

Петролната компания оспорва глобата

"Ексън Мобил" вчера защити действията си и каза, че е спазвала ясните директиви на Белия дом и на министерството на финансите.

Американската компания припомня в становището си, че руският й контрагент не е бил обект на санкциите на САЩ, когато са били подписани договорите.

Тези документи са от името на "Роснефт" само са били подписани от Игор Сечин в качеството му на представител на компанията.

Коментари в сайта

Последни новини