Започна конференция за възстановяване на Ивицата Газа

Президентът на Египет Хосни Мубарак откри в курорта Шарм ел Шейх международна конференция на донорите за възстановяване на ивицата Газа и подкрепа за палестинската икономика, предадоха осведомителните агенции.

Израелските средства за масова информация съобщиха междувременно, че за възстановяването на Газа след военната офанзива ще са необходими 2 до 3 млрд. долара.

Палестинската автономна власт смята да поиска от световната общност 2,8 млрд. долара за тази цел.

В хода на израелската военна операция, продължила от 27 декември до 17 януари, в ивицата Газа са разрушени изцяло над 4000 жилищни сгради, около 1500 фабрики и работилници, 20 джамии. Почти 148 хил. сгради имат нужда от основен ремонт.

Повредени са канализацията и водопроводът в района, унищожени са 85 на сто от земеделските земи. Загинаха близо 1450 души, 5400 бяха ранени, припомня ИТАР-ТАСС.

В конференцията участват 80 страни и международни организации. Днес преди началото на форума държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря с президента на Египет Хосни Мубарак.

Обсъдена бе по-специално подкрепата на Вашингтон за възстановяването на Газа. Снощи САЩ обещаха да отпуснат за целта 900 млн. долара.

По-рано днес Мубарак се срещна също с френския президент Никола Саркози и с италианския премиер Силвио Берлускони.

Междувременно дипломатически източници съобщиха, че държавите донори може да поемат ангажименти, според които да отпуснат за възстановяването на Газа най-малко 4 млрд. долара.

Освен 900-те милиона, очаквани от САЩ, 554 млн. може да предоставят страните от ЕС, 1 млрд. - Саудитска Арабия, Катар и Алжир - по 250 млн., твърдят източниците на ИТАР-ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини