Красимира Джисова, началник на РУО: В Хасково има ядро от страхотни учители

- Госпожо Джисова, в последните дни нашумя скандал в гимназията по механо и електротехника, отправиха се доста обвинения. Вярно ли е, че в тази гимназия учениците масово отсъстват от час?

- Говорят се много неща, но аз вярвам на това, което съм видяла с очите си. Тази година имахме планова проверка в гимназията, личните ми впечатления са, че не се забелязва особено отсъствие на ученици от класните стаи. Отсъстващите пък бяха отбелязани коректно в дневника. Влизахме в 10 и 11 клас, колеги от управлението бяха в часове по математика, техните наблюдения са същите. На такива проверки присъстват и от ръководството на училището – директор, заместник-директори.

- Казахте планова проверка. Ръководството на училището предупредено ли е за посещението ви?

- Не. Искаме предварително седмичната програма, но там не знаят кой ден и в кои часове ще присъстваме. В този смисъл училището не е уведомено предварително за инспекцията. Аз лично влизах в часове по история и география, другите колеги бяха в други часове.

- Стана ясно, че някои преподаватели в тази гимназия са непрекъснато в отпуск, а учениците карат свободни часове.

- Знаете ли какви жалби са идвали при нас в управлението? Че някой колега не е излизал в отпуск никога, че друг пък непрекъснато отсъства... Но всичко това може да се провери. Иначе всеки може да си приказва каквото си иска.

Но трябва да кажа, че когато на някой колега се налага да отсъства, дали по болест или по друга причина, директорът е длъжен да му осигури заместник. Обикновено ни звънят и търсят учител по дадения предмет. И това понякога е проблем. Ако има такъв специалист, им изпращаме, но много често търсим пенсионирани учители, те пък не винаги се съгласяват.

- Застаряването на учителството се сочи като един от големите проблеми на българското образование. Знаете ли колко учители в пенсионна възраст в Хасково все още влизат в клас?

- Не, нямаме такива данни. Но има такива, има и директори за пенсиониране. В някои училища, особено в професионалните, понякога се оказва трудно, дори невъзможно да се намери преподавател по дадена специалност. Досегашният се пенсионира, а няма кой да го замести. Не можем да намерим.

- В същото време пък млади хора, току що завършили образованието си, не могат да си намерят място в училище. Ще отречете ли, че без връзки за млад учител е трудно, ако не и невъзможно, да бъде назначен?

- Защо, много от току що завършилите идват тук, оставят си данните и ако се отвори място, им се обаждаме. Дори преди дни при мен дойде млад човек, завършил история във Велико Търново. Истината е, че има доста млади учители, назначени в хасковските училища, особено в основните. Например в “Иван Рилски”, “Паисий Хилендарски”, и в други, разбира се. В началния етап има най-много млади учители в Хасково.

- Сигурно има и много млади учители, но аз говоря за ходатайстването, протекциите, по партийна линия, от различни властови институции, по роднинска и приятелска линия. Вие например ходатайствали ли сте за някое назначение?

- Не. Аз съм на този пост от няколко месеца, а попълването на педагогическите колективи е през август, когато вече са ясни паралелките и новият учебен план.

- Значи това тепърва ви предстои?

- Надявам се да не ми се наложи. Но това е проблем на цялото общество, не само на образованието.

- Вие лично смятате ли, че е добре директори от дълги години да са още на постовете си и да назначават когото си искат?

- По закон директорът е работодател. И мисля, че така трябва да бъде. Той сформира екип, колектив, и носи отговорност за това.

- Каква по-точно отговорност носи един училищен директор?

- Той организира квалификацията на учителите – курсове, обучителни семинари. По новия закон педагозите събират кредити, въз основа на които после минават през атестиране. През изминалата година почти всички учители в Хасково минаха през такива, защото това им помага да израстват.

- А ако някой учител откаже да ходи по курсове и семинари?

- Директорът трябва да контролира това. Той има интерес учителите в неговото училище непрекъснато да се усъвършенстват професионално.

- А ако даден директор не прави нищо? Тях кой ги контролира?

- Ние. Регионалното управление на образованието.

- Значи в крайна сметка топката остава у вас. Тогава да попитам как оценявате нивото на образование в Хасково?

- Топката остава във всички. Системата на образованието обхваща много хора и резултатите се дължат на всички тях. Но все пак основното е това, което се случва в класната стая. Там върви същинският процес на обучението, това е по-важно от всичко друго.

- Само две училища – ПМГ и Езиковата в Хасково влизат в топ 100 на гимназиите в страната. И това не се променя от години.

- Така е. Но тази класация отчита само резултатите от матурите.

- Това все пак е доста сигурен показател за нивото на знанията на учениците.

- Да, но има и основни училища, където качеството на преподаване е на доста високо ниво. При това не само в областния град. Дори, по мои наблюдения, в малките населени места учителите сякаш са по-мотивирани и иновативни. Наскоро например бяхме в училището в Меричлери, там директорката, освен всичко друго, е купила интерактивна дъска, обучила е учителите да работят с нея и резултатът е налице – децата показаха много добри знания. И което е по-важно – голямо желание да учат.

Много добри също са училищата в Любимец. Там децата също показват завидни резултати.

Защото когато учителят има творческата свобода да работи и да предаде на децата по най-добрия възможен начин знанията си, нещата се случват. Същото се отнася и за директорите – там, където те не са изключително строги и прекалено контролиращи, там са най-добрите резултати. Това го наблюдавам от много години.

- Кои според вас са добрите директори в Хасково?

- Не мога да говоря с имена. Но всъщност това трябва да го кажат родителите. Там, където децата ходят с желание на училище, по-късно се гордеят, че са са завършили това училище. А такива има не само в Хасково, но и в Димитровград, Свиленград, ако щете и в Караманци.

- Все пак според редица изследвания учениците в България показват отчайваща функционална неграмотност.

- Специално се набляга на това децата да четат с разбиране. Още от началния курс. Много родители се оплакваха от учебниците, които са написани така, че самите те нищо не разбират. Затова тук е ролята на учителя – до научи детето да разбира текста, да чете с разбиране. И всичко зависи от самия учител, дали влага сърцето и душата си в часа.

- И колко са такива учители в Хасково?

- Не обичам да правя обобщения за цяло съсловие. Като навсякъде има и добри, и слаби. Добрата новина обаче е, че в Хасково има ядро от много добри, страхотни учители. Доказателството е, че децата от нашата област участваха в много и различни състезания през годината и получиха награди и признания.

- Аз също съм бил учител, макар и преди много години, и имам лични наблюдения. Годишното разпределение на часовете например, което всеки учител трябва да си направи за предстоящата учебна година, тогава се преписваше масово. И аз съм го преписвал. Сега не вярвам да е по-различно. И имам усещането, че новият закон за училищното образование още повече увеличи бумащината в училище, не мислите ли?

- По новите програми в това годишно разпределение няма ограничения каква част от часовете да бъде отделена за нови знания и каква за упражнения. Новите учебни планове са изчистени до минимум. И моите наблюдения показват, че добрите учители, които преподават на повече от един клас, не са ги преписвали, а са ги правили сами. Защото във всяка паралелка е различно, едни деца усвояват по-бързо, други имат нужда от повече упражнения. И добрите учители го правят, това виждам аз.

- За добрите учители ясно, а за лошите?

- Не мога да кажа този учител е лош. Какво значи лош. Всеки си има длъжностна характеристика, правила, по които работи. Едни ги спазват стриктно, други не съвсем.

- И какво се случва, ако някой не ги спазва? Ако откаже например да ходи на обучителни курсове и семинари. Може ли директорът да го уволни?

- Само за това, че не се е квалифицирал ли? Ако има и други провинения, може да бъде освободен.

- А ако няма. Ако просто се носи по течението?

- Ами в такъв случай на директорът ще му е трудно да реши проблема.

- И този учител ще получава по-малко, така ли?

- Не. Това не е свързано с наредбата за заплащането. Квалификацията е свързана с кариерното развитие, даден педагог да стане старши, главен учител. А за заплащането – има допълнително материално стимулиране и такъв колега ще получи по-малко.

- Колко по-малко?

- Това зависи от бюджета на училището. Истината е, че по-малките училища имат по-скромни бюджети и при тях това допълнително стимулиране може да е по-малко и от 100 лева годишно. Но въпреки това аз виждам, че колегите много се стараят.

- В такъв случай такъв учител може да си кара по течението до пенсия. Струва ми се, че виждаме нещата по различен начин.

- Не бих казала. Влизала съм във всички училища в областта. Както казах, всичко се случва в класните стаи, там е най-важният процес, между учител и ученици. Наистина виждам как колегите изключително се стараят.

- Новият закон за училищното образование влезе в сила преди година. Към по-добро ли водят промените в него?

- Новите учебни планове влязоха само за някои класове. Наесен ще важат за повече, включително за гимназиите. Още е рано да се каже, трябва де се превъртят нещата, за да има яснота. Но корекции се правят и в движение.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Гр
    гражданин
    50 -4
    11:12, 12 юли 2017
    Краси, направи изненадваща проверка , няма значение от ден и час и тогава ще ти се изяснят много работи. а не да казвате че тази седмица ще има проверки.
  • 2
    Чо
    Чобанина
    44 -2
    11:42, 12 юли 2017
    ПОдкрепям гражданина, кви са тия предизвестени проверки, само да се отбие номера !!!
  • 3
    Ат
    Атанасова
    59 -2
    12:35, 12 юли 2017
    За пренебрегване ли е факта, че всички кандидат-студенти се подготвят от преподаватели извън класните стаи ?
    Заслугите за високите оценки на матурите наистина ли са заслуга на редовните преподаватели ?

    Спестете ми Вашия отговор, моля. Отдавна знам верния.
    Благодаря.
  • 4
    Та
    Татко
    34 -3
    13:48, 12 юли 2017
    Не само кандидат студентите плащат за уроци. Плащат и родители на деца в прогимназиалните класове. Мания е, че ако не ходи детето на частни уроци няма да може да влезе в елитна гимназия. Та нали изпитите са върху материала, който се преподава в училище. Тази порочна практика трябва да се прекрати и това са длъжни да сторят самите родители.
    • Ма
      Мария
      16 -4
      16:09, 12 юли 2017
      За голямо съжаление ще споделя, че далеч не всичко, което се дава на кандидат-студентските изпити се учи в училище. Така са направени учебните програми. Така със сигурност е по математика. Цялостния материал се изучава само в МГ. Професионалните гимназии са ощетени с по 2 часа математика на седмица, докато в МГ стигат до 7, а може би и повече. Добре е родителите да го знаят.
  • 5
    Гр
    Гражданка
    35 -1
    13:52, 12 юли 2017
    Ще ми обясните ли как по точно са заинтересовани директорите да имат добри учители в училището? Заплатата им свързана ли е с това колко деца учат в училището? Колко награди е получило училището и в какви области? Свързана ли е заплата на директорите с това какво е реномето на училището? Или заплата е просто по щат и няма значение какво прави - ходи ли на работа или не ходи!
  • 6
    Превзети ,напудрени отговори целящи да покажат недействителното ,нереално състояние на Хасковското образование, което за съжаление е съвсем друго и обществото го вижда, но хората в Инспектората не
    Планираните проверки -какво целят, освен да се отчете дейност на инспектора
    фалш и лицемерие лъха от отговорите на тази специалистка, който в някои от тях даже стига до цинизъм.
    Жалко
  • 7
    Ok
    okoko
    26 -5
    17:48, 12 юли 2017
    Най-добър е директорът Цанко, който разсипа ФСГ- направи го за посмешище
  • 8
    Оо
    оооо
    33 -3
    19:09, 12 юли 2017
    С много претенции е нашето общество, пълно с родители, които нямат реална преценка, само болни амбиции, които прехвърлят на горките си деца, мислейки, че всички други са длъжни да възпитат и научат децата им....така не става! Моля, научете децата си поне да стоят спокойно, да не обиждат,да не ругаят, да не унижават, да не се подиграват, да казват благодаря и моля!
  • 9
    Хм
    хм
    25 0
    19:38, 12 юли 2017
    Учителството е призвание. Ако човек не го влече няма смисъл да става учител. Трябва да искаш да дадеш нещо на децата. Трябва да си пример за тях и те да те следват ...В днешно време отиват да учат за учители хора, които не могат да учат другаде ...А за да станат учители трябва да са подбрани много добре. А там цедка няма, изискванията към тях са като към всички които са отишли да учат. Родителите са също много виновни - трабва да се съобразявате как възпитавате децата и с какво им служите за пример. Не може да оставяте всичката работа да се свършва от учителите - сами виждате те не са подходящите хора.Моля помислете на какво учите децата - не всичко е пари!Не е добре да си бандит нищо че се почели добре!Какви ценности имат сегашните деца?
  • 10
    То
    То едни директори
    24 -5
    19:44, 12 юли 2017
    Едно Кърджали е на светлинни години от хасковското образование.Било Джисова или някой друг не се интересуват от нищо освен замазване на положението.Гарван гарвану око не вади.Гледайте на есен какъв панаир ще е в дървото с тая алчна директорка,където само пари са и в главата.Ще се чуе.
  • 11
    Ро
    родител
    32 -1
    21:34, 12 юли 2017
    Джисова е типичен представител на тесногърдите чиновници които като комунистите на барикада защитават тлъстите си хиледарки които им плашаме с нашите заплати.
  • 12
    Никак няма да е зле да се направи статистика колко пенсионери продължават да обучават децата ни в т.нар."елитни гимназии"дори,защото никак не им е зле да си вземат заплатки и да си подпират бюрата. Нима някой мосли за децата ни,които буквално кютясаха баби да им преподават,обиждайки ги непрекъснато,че са прости и безперспективни. Е няма как е тяхните очи да са други,защото сегашните деца просто са различни,а не по-лоши....И нищо няма да ме очуди,ако септември пак поредната баба подпира бюрото,мрънкайки на чантата си,а ние пак сме принудени да плащаме уроци да научат децата ни езици,за които специално сме избрали "елитната гимназия"......
    • Гр
      гражданин
      11 -1
      15:32, 14 юли 2017
      тези същите не само убиват желанието на децата ни за учене, а и натоварват данъците на всички ни. само сметнете колко струва на държавата една такава баба на месец, която редом със заплатата си получава и пенсия......и после нямало млади учители...няма и да има, дайте им половината от това, което бабата получава и ще видите как ще дойдат.....е няма такава държава......
  • 13
    Ро
    Родител
    15 -9
    15:00, 13 юли 2017
    И двете ми деца бяха приети и завършиха елитни гимназии и са студенти без нито един частен урок, всичко зависи от децата, другото е празни амбиции и халоснии, ама не е руд тоя дето яде баницата...
  • 14
    Ив
    Иван
    8 0
    16:10, 14 юли 2017
    Освен худотайстване и други работи ще правите,ама първо научете пътеките.
    Ето ви и една справка за по-стара новина.
    Къде ги видяхте тези места,нима ги бълнувате само за справка влезте и се информирайте,не подвеждайте хората....вижте в сайта на РУО Хасково колко места има обявени.
  • 15
    Ве
    Великов
    16 -1
    12:47, 15 юли 2017
    Тези проверки,които ги правят от РУО е само отчитане на дейност,за да си подсигурят заплатите!Те са просто едни чиновници без особено натоварване, разполагат с достатъчно време за клюки и много малко съществена работа.А и г-жа Джисова доста самодоволно гледа от снимката и доста елементарно се изразява!По този начин образованието ще продължава да затъва!
  • 16
    Si
    sisi
    0 0
    15:58, 20 юли 2017
    да бе,повечето спуснати с парашут , по партийна линия,такива са учителите, и се интересуват само от частните си уроци.
Последни новини