Борисов иска нетърпимост срещу простащината

Над 50 нападения над медицински лица годишно преброяват в Министерство на здравеопазването. Това става ясно от стенограмата от днешното правителствено заседание, на което премиерът Борисов повдига темата за последното нападение на лекарката доктор Гагова от "Шейново".

Само няколко часа след това съдът остави в ареста нападателя - 37-годишния Владимир Стоянов.

"Ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в "Шейново" и помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим. Родило му се бебе - вместо да се радва, да е празник - пребива докторката. Не знам срещу това каква защита...", посочва Борисов, като се и обръща към здравния министър Петров с молба лично да предаде позицията му на лекарите в "Шейново". "Пълна подкрепа за каквото е необходимо!", посочва премиерът.

И Борисов, и вицепремиерът Симеонов заявяват, че очакват по-сериозни мерки от страна на съда, тъй като при такива нападение се отчитат смекчаващи вината обстоятелства и се дават условни присъди.

"А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна", отговаря здравният министър.

Бойко Борисов дава и мнението си за паник бутоните в болниците и линейките като ненадеждно средство, тъй като евентуална помощ би закъсняла като време: "...докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи?", посочва Борисов и иска в МВР да се помисли дали полицейска патрулна кола да не ходи в рискови райони с екипите за Спешна помощ.

"Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано", посочва Борисов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    3 -2
    19:50, 4 юли 2017
    И аз мразя простащината.И се чудя тоя какво търси там?Простак на републиката.!
Последни новини