17 °C

Семейство пловдивчани поддържат храма „Св.св. Петър и Павел“ в Буково

  Семейство Елена и Петко Петкови от Пловдив се грижат храмът „Св.св. Петър и Павел“ да посреща миряни в празничните дни. За днешния ден са се постарали църквата да отвори врати и да раздадат курбан по случай храмовия празник.

  Петко бие камбаната, която обикновено около 11 часа събира малкото останали християни в селото.

  Кметът Али Баджаклъ разказва, че има около 6-7 семейства християни, като някои от тях са приходящи. Църквата е ремонтирана преди десетина години, но вътре по стените все още личат местата на течовете. Сега се необходими още средства, за да се запази храмът и за да се укрепи подпорната стена на улицата, която се явява и ограда на имота.

  Петко Петков разказва, че местното население, което в годините на турско иго е било изцяло християнско, започва да строи храма през 1840 година. Това е записано и на храмовия камък. Вътре в олтара пък е отбелязана годината на освещаване – 1890 – 50 години по- късно. Било е време на недоимък, трудно се събирали пари. Затова и строежът върви бавни. Един от заможните жители - дядо Ташо с се зарича, че ако не довършат църквата ще се изсели.  Първият свещеник e Иван Денирев Шопов, чиито наследници днес живеят в Хасково. А наскоро правнучката му е посетила храма.

  Сребрин Сребрев – любител -събирач на истории за този край разказва, че стенописите и иконите са изключително красиви. Правят впечатление дърворезбата и издяланите от камък основи на свещниците. В старото гробище на село Буково има уникални надгробни кръстове, които могат да бъдат свързани както с тамплиери, така и с богомили. Очевидно е, че е имало майстор, който се е погрижил и за храма.

  Впечатляващо е изображението на око, вписано в триъгълник. В Християнството триъгълникът е символ на триединството на Отец, Син и Дух. Мнозина свързват това изображение с тайни общества като масоните, но отново се промъква и идеята за богомилството.

  В края на 80-те години на миналия век са изчезнали три от иконите на иконостаса. Стари жители на селото разказват, че са били подготвени и други да бъдат откраднати заедно с камбаната, но по някаква причина са били изоставени. Днес местата на откраднатите икони зеят празни като избодени очи.

  Преди около 20 години храмът се сдобива с красива икона, на която е изкована Божията майка с младенеца и агнец.

  Въпреки тъжната история на последните години на църквата „Св.св. Петър и Павел“, която си отива тихо заедно с християните от това село, когато влезете в нея, пред вас се разкрива неочакван свят на църковни живописни композиции, които са впечатляващо красиви. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бр
   браво!
   6 0
   15:26, 29 юни 2017
   Добре сте се сетили да напишете в точно този ден за точно тази църва! Честит празник на всички християни и на именниците!
  • 2
   Бр
   Браво на Кирякова
   2 -5
   15:47, 29 юни 2017
   Турско иго!!! Как не те е срам?
   • Пъ
    Първомай
    3 0
    17:25, 29 юни 2017
    От какво да се срамувам? От Вазов ли?
  • 3
   68
   681
   2 0
   22:05, 29 юни 2017
   1 Браво на Теди за правилното назоваване на периода 14-19 век за България !
   2 Няма нужда сребрин да ми казва колко са красиви иконите в буковската църква!Аз не съм виждала грозна икона, те и затова се крадат и продават по света за баснословни суми.
  • 4
   Об
   общинар
   0 0
   07:59, 30 юни 2017
   Общината, със своите програми, поддържа социално слаби граждани, болница и училища.
  • 5
   Бр
   Браво на Кирякова
   4 0
   01:03, 1 юли 2017
   От кога на робството се казва иго?
   Явно от когато на някои от зам кметовете не се търси наказателна отговорност!!!

  Хороскоп за 09.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
  09 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
  09 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
  09 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
  09 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
  09 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
  09 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
  09 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  09 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
  09 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  09 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
  09 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
  09 май 2021
  Последни новини