27 °C

Семейство пловдивчани поддържат храма „Св.св. Петър и Павел“ в Буково

  Семейство Елена и Петко Петкови от Пловдив се грижат храмът „Св.св. Петър и Павел“ да посреща миряни в празничните дни. За днешния ден са се постарали църквата да отвори врати и да раздадат курбан по случай храмовия празник.

  Петко бие камбаната, която обикновено около 11 часа събира малкото останали християни в селото.

  Кметът Али Баджаклъ разказва, че има около 6-7 семейства християни, като някои от тях са приходящи. Църквата е ремонтирана преди десетина години, но вътре по стените все още личат местата на течовете. Сега се необходими още средства, за да се запази храмът и за да се укрепи подпорната стена на улицата, която се явява и ограда на имота.

  Петко Петков разказва, че местното население, което в годините на турско иго е било изцяло християнско, започва да строи храма през 1840 година. Това е записано и на храмовия камък. Вътре в олтара пък е отбелязана годината на освещаване – 1890 – 50 години по- късно. Било е време на недоимък, трудно се събирали пари. Затова и строежът върви бавни. Един от заможните жители - дядо Ташо с се зарича, че ако не довършат църквата ще се изсели.  Първият свещеник e Иван Денирев Шопов, чиито наследници днес живеят в Хасково. А наскоро правнучката му е посетила храма.

  Сребрин Сребрев – любител -събирач на истории за този край разказва, че стенописите и иконите са изключително красиви. Правят впечатление дърворезбата и издяланите от камък основи на свещниците. В старото гробище на село Буково има уникални надгробни кръстове, които могат да бъдат свързани както с тамплиери, така и с богомили. Очевидно е, че е имало майстор, който се е погрижил и за храма.

  Впечатляващо е изображението на око, вписано в триъгълник. В Християнството триъгълникът е символ на триединството на Отец, Син и Дух. Мнозина свързват това изображение с тайни общества като масоните, но отново се промъква и идеята за богомилството.

  В края на 80-те години на миналия век са изчезнали три от иконите на иконостаса. Стари жители на селото разказват, че са били подготвени и други да бъдат откраднати заедно с камбаната, но по някаква причина са били изоставени. Днес местата на откраднатите икони зеят празни като избодени очи.

  Преди около 20 години храмът се сдобива с красива икона, на която е изкована Божията майка с младенеца и агнец.

  Въпреки тъжната история на последните години на църквата „Св.св. Петър и Павел“, която си отива тихо заедно с християните от това село, когато влезете в нея, пред вас се разкрива неочакван свят на църковни живописни композиции, които са впечатляващо красиви. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бр
   браво!
   6 0
   15:26, 29 юни 2017
   Добре сте се сетили да напишете в точно този ден за точно тази църва! Честит празник на всички християни и на именниците!
  • 2
   Бр
   Браво на Кирякова
   2 -5
   15:47, 29 юни 2017
   Турско иго!!! Как не те е срам?
   • Пъ
    Първомай
    3 0
    17:25, 29 юни 2017
    От какво да се срамувам? От Вазов ли?
  • 3
   68
   681
   2 0
   22:05, 29 юни 2017
   1 Браво на Теди за правилното назоваване на периода 14-19 век за България !
   2 Няма нужда сребрин да ми казва колко са красиви иконите в буковската църква!Аз не съм виждала грозна икона, те и затова се крадат и продават по света за баснословни суми.
  • 4
   Об
   общинар
   0 0
   07:59, 30 юни 2017
   Общината, със своите програми, поддържа социално слаби граждани, болница и училища.
  • 5
   Бр
   Браво на Кирякова
   4 0
   01:03, 1 юли 2017
   От кога на робството се казва иго?
   Явно от когато на някои от зам кметовете не се търси наказателна отговорност!!!

  Хороскоп за 27.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
  27 сеп 2020
  Последни новини