Румен Радев в Гърция: Ускоряват реализирането на ГКПП „Рудозем – Ксанти“

България и Гърция доказаха, че две държави и два народа могат да загърбят проблемите от миналото, да имат конструктивно настояще и да гледат напред в бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Атина, помолен да коментира резултатите от първата си визита в страна от Югоизточна Европа. Българският държавен глава подчерта, че с добрите си двустранни отношения България и Гърция създават „не просто ос на стабилност, а ос на перспективата за целия регион“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Тази връзка дава пример и надежда за всички останали държави, че на Балканите може да има добросъседство, мир и реално ползотворно сътрудничество“, заяви Румен Радев. По време на разговорите си в Атина президентът Радев е получил уверение, че ще се вложи още по-голямо усилие за усъвършенстване на граничния контролно-пропускателен режим, за развитие на инфраструктурата, отварянето на нови ГКПП, свързващи двете държави и особено на ГКПП „Рудозем – Ксанти“.

ГКПП Рудозем - Ксанти е разположен на 40 км югоизточно от Смолян, в т.нар. Арденски дял на Средните Родопи, на седлото между вр. Добри връх от изток и вр. Бабина чука от запад. Новата пътна връзка е продължение на републиканския второкласен път ІІ-86 Средногорци - Рудозем - Гърция и е част от разширената европейска пътна мрежа TEN-T. Отреденият терен за площадката е между граничните пирамиди 47-49 на българско-гръцката граница. Пресечната гранична точка на новопроектирания път е на кота 1021 м надморска височина в координатна система 1970.

Източник: http://www.focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини