Постигнаха квантова телепортация на 1200 км

Квантовата телепортация между космоса и Земята е била осъществена на рекордно растояние - над 1200 км , съобщи Научно-техническият университет на Китай. Експериментът е описан в Science.

Експериментите показали нарушаване на неравенствата на Бел. Ефективността на передаването на информация по този метод с пъти превишава показателите на сегашната оптична връзка. И при двата метода носителят на информация са фотони. 

Използването на оплетени фотони на дълги разстояния е от съществено значение както за фундаменталните тестове на квантовата физика, така и за мащабните квантови мрежи. Досега постигнатото разстояние е ограничено до около 100 километра.

Новите експерименти демонстрират спътникова дистрибуция на заплетени фотонни двойки на две места, разделени на 1203 километра на Земята, през две спътникови връзки към спътник със сумарна дължина варираща от 1600 до 2400 километра.

Наблюдавано е оцеляването на двойното фотонно оплитане и нарушаването на неравенството на Бел с 2,37 ± 0,09 при строги условия на Айнщайн. Получената ефективност на връзката е с многократно по-висока от тази на директното двупосочно предаване на двата фотона чрез телекомуникационни влакна

Квантовата телепортация е била осъществена с два спътника и три наземни станции, разположени на разстояния между 500 - 2000 км. Между две от наземните станции разстоянието е рекордните 1200 км. За пръв път оплетените фотони са генерирани в космоса. И двете станции са в планините в Тибет, на височина, която намалява количеството въздух, който крехките фотони трябва да преодолеят.

"Това е огромно, голямо постижение", каза Томас Дженауийн, физик от Университета на Ватерло в Канада. "Те започнаха с тази смела идея и успяха да го направят."

При квантова телепортация се предава квантовото състояние на частица(фотон или неутрон) на разстояние. За целта се използват оплетени частици - съгласно квантовата механика такива частици имат еднакво състояние, независимо от разстоянието между тях, а при промяна на квантовото състояние на едната от двойката, другата променя своето без закъснение. 

Тези свойства на квантовата физика също имат потенциал за създаването на супер бързи компютри. Американски и европейски екипи обмислят изпращането на квантово оборудване на Международната космическа станция. Тестовете ще покажат дали промяната на гравитационните полета влияе върху оплитането. Учените искат да сравнят фотоните в по-слабата гравитационна среда на орбита с оплетените им партньори, изпратени на Земята, казва Антон Зейлингер, физик от Австрийската академия на науките във Виена.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини